Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una manifestació de la Diada Nacional de Catalunya

Les protestes independentistes massives, en 'stand by'

La darrera gran concentració va ser a Perpinyà, durant la rebuda de Carles Puigdemont

Una manifestació de la Diada Nacional de Catalunya
Una de les manifestacions ja tradicionals que se celebren durant la Diada Nacional de Catalunya, l'11 de setembre. | ACN

La crisi del coronavirus i el consegüent confinament han suposat, aquesta primavera, una absència total de manifestacions de caràcter independentista. Acostumats a mobilitzacions sovintejades, concentracions en diversos municipis o fins i tot marxes diàries, com les dels Avis i Àvies per la Llibertat de Reus, els carrers han quedat buits de gent després de mesos i mesos de reivindicacions.

Calma en l'onada de manifestacions independentistes

El transcurs cap a la nova normalitat permet un desgel de les manifestacions independentistes, però el cert és que malgrat que fa setmanes que es podrien començar a organitzar manifestacions a mitjà termini —mantenint, això sí, les obligades mesures de seguretat—, de moment no hi ha hagut cap moviment important. Només petites concentracions, sovint organitzades per la CUP o els CDR, a places de diversos municipis, han recuperat la dinàmica de protestes de carrer de l'independentisme. Es tracta, però, de concentracions molt residuals pel que fa a participació.

No es preveu que l'independentisme  reactivi la seva onada de protestes al carrer a curt termini: l'estiu vindrà marcat per aquestes petites concentracions atès que, 'a priori', no hi ha a l'horitzó cap decisió política que pugui alterar unes aigües que són ara una autèntica bassa de tranquil·litat. Tampoc no hi ha agitació per part de les  forces independentistes, una situació que, de produir-se, podria ser contraproduent per a una temporada turística que, ja de per si, està molt tocada i no s'acostarà a les xifres dels anys anteriors.

Les properes grans manifestacions, a inicis de tardor?

Així, la darrera gran trobada independentista va ser la del 29 de febrer al Parc des Expositions de Perpinyà, on Carles Puigdemont es va donar un bany de masses tornant a trepitjar terres de parla catalana, això sí, dins l'Estat francès. 100.000 persones es van congregar en una cita que podria haver estat focus de contagis del coronavirus. La propera gran manifestació independentista hauria de ser, com ja és tradició des de 2012, la Diada Nacional de Catalunya

A mitjan mes de maig, l'organització de la cita va anunciar que es farien diverses marxes descentralitzades i que el gruix de la mobilització seria digital, però el cert és que no s'han donat més detalls sobre aquesta cita i que no es preveu tan concorreguda com els anys anteriors. 

Cal tenir en compte que durant el mes d'octubre es podria produir la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, que coincidiria amb el tercer aniversari del referèndum de l'1 d'octubre i amb el primer aniversari de la sentència del Tribunal Suprem. També està pendent la possible sentència a la cúpula d'Interior i els Mossos d'Esquadra, que es preveu per a passat l'estiu. Podria ser llavors, amb la coincidència d'aquestes efemèrides, quan es reactivés l'onada de protestes independentistes que, ara per ara, semblen adormides. Si és així, caldrà veure també en quines condicions es produeixen aquestes manifestacions.