Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carles Puigdemont a l'escenari del gran acte convocat a Perpinyà el 29 de febrer de 2020

Calvet exigeix que el candidat de JxCat s'esculli a través de primàries

El conseller creu que, tot i que Puigdemont és el líder del moviment, cal establir aquesta mena de mecanismes interns

Carles Puigdemont a l'escenari del gran acte convocat a Perpinyà el 29 de febrer de 2020
El líder de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, en el seu míting a Perpinyà el passat 29 de febrer. | Cedida

El conseller de Territori i Sostenibilitat,  Damià Calvet, defensa que unes primàries a JxCat són «perfectament combinables» amb què l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i el president Quim Torra «orientin la feina». En una entrevista a 'Ràdio 4', Calvet ha insistit en aquest sistema per escollir candidats, llistes i programes.

D'aquesta manera, Calvet es converteix en el primer membre destacat de JxCat que demana públicament restar a Puigdemont el poder de decidir els candidats: cal recordar que en els darrers comicis —a diferents administracions— han estat Puigdemont i el seu entorn més immediat els encarregats d'elaborar les llistes i triar candidats —així com de vetar-ne: especialment recordats són els casos de Carles Campuzano i Jordi Xuclà, històrics del Congrés apartats per no combregar amb les tesis més abrandades de Puigdemont.

Calvet es presentaria a les primàries de JxCat

«Puigdemont  és el líder de JxCat i Torra el president de la Generalitat per JxCat. Allò que diuen i orienten és important, perquè els lideratges estan per això. Però hi ha d'haver mecanismes formals per votar programes i escollir candidats i llistes», ha defensat  Calvet, per després reiterar la seva predisposició a presentar-se en unes eventuals primàries de JxCat. «Quan toqui estaré a disposició de JxCat. Tinc vocació de servei públic i la vull exercir a través de JxCat», ha reblat.

Tot i així, ha afegit que JxCat encara no està «en aquest moment» i que ara cal una endreça de l'espai que s'ha anat presentant en les darreres eleccions. Calvet s'ha mostrat convençut que en setmanes o mesos quedarà una «endreça clara». Pel que fa a la relació entre els socis de Govern, Calvet ha volgut posar l'accent en el fet que s'ha treballat amb «harmonia» per fer front a la crisi de la covid-19 i ha dit que té una «bona relació» amb el vicepresident i els consellers d'ERC tot i les «discrepàncies legítimes». A diferència del que defensen els republicans, Calvet ha insistit que ara no és moment de convocar eleccions amb l'argument que «ningú ho demana» des de la ciutadania i que ara s'ha d'estar abocat a la reactivació econòmica i la protecció social.

Calvet va felicitar Pujol

El conseller també ha explicat que amb motiu del 90è aniversari de l'expresident Jordi Pujol, va felicitar-lo a través de la pàgina web que s'ha habilitat expressament i també personalment a través d'un vídeo que li va enviar. En el vídeo, segons ha dit, subratlla que Pujol va impulsar el primer departament de Medi Ambient el 1991, el primer del sud d'Europa.