Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla del ministre de Sanitat, Salvador Illa, al Consell Nacional del PSC del 30 de desembre de 2020

La campanya més optimista del PSC: Illa dona opcions de victòria als socialistes el 14-F

Els socialistes aspiren a liderar l’alternativa a l’independentisme i afirmen que estan «preparats» per governar

Primer pla del ministre de Sanitat, Salvador Illa, al Consell Nacional del PSC del 30 de desembre de 2020
Enquestes en mà, Salvador Illa ha actuat com a revulsiu per al PSC. | ACN

El PSC arriba a les eleccions reforçat per «l'efecte Illa» i les bones dades a les enquestes. Amb els lemes 'Fem-ho' i 'President Illa', aspira a millorar els resultats obtinguts a les darreres eleccions i poder formar govern. Els socialistes van fer un canvi de darrera hora al capdavant de la candidatura, que inicialment havia d'encapçalar el seu primer secretari, Miquel Iceta, per situar Salvador Illa, secretari d'organització del partit i, fins dimarts passat, ministre de Sanitat. Aspiren a encapçalar l’alternativa a l’independentisme, afirmen que estan preparats per governar i ja han explicitat quin seria el seu executiu ideal: passa per fer una rèplica de l'acord al govern espanyol, amb una aliança amb els comuns.

El PSC surt a guanyar

Amb les enquestes de cara, els socialistes són els qui han fet una defensa més aferrissada per mantenir la data el 14-F, tot i que finalment es van obrir a un ajornament al març. El PSC es planteja aquestes eleccions amb l'objectiu de tancar «una dècada en va». Apunten que la solució per a Catalunya no pot venir «d'una part arrossegant a l'altra» i criden a la «unió» davant les «incerteses» actuals. Illa promet deixar de banda els retrets i les «revenges» i treballar per avançar socialment amb diàleg amb tots els agents. El PSC farà una campanya «propositiva» i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i diversos ministres socialistes s'hi implicaran.

Les últimes setmanes, el PSC, i especialment la figura d’Illa, s'ha convertit en el blanc d’altres partits. D'una banda, li han retret que hagi acceptat ser candidat enmig de la tercera onada; i de l’altra, li han recriminat que no hagi deixat abans la cartera. També l'han interpel·lat perquè rebutgi explícitament els vots de Vox després que la formació d’ultradreta digués que facilitaria una eventual investidura d’Illa per evitar un Govern independentista. El PSC va garantir dilluns que mai tindria res a veure amb la ultradreta, i el partit de Santiago Abascal es va acabar desdient de la seva oferta.

Els socialistes han reeditat l’acord amb Units per Avançar, amb qui ja hi van concórrer en la darrera convocatòria electoral. A finals de l'any passat, van mantenir contactes amb la Lliga Democràtica i Lliures per concórrer conjuntament a les eleccions, amb la intenció «d'eixamplar l'espai en totes direccions», però les converses no van prosperar.

Fitxen Lienas als Comuns o Viñuales a C's

Més enllà d’Illa, a les llistes hi ha poques sorpreses. Eva Granados ocuparà el número 2, Ramon Espadaler (Units per Avançar), el 3. El número 4 és per a una nova incorporació, l’escriptora i exdiputada de Catalunya Sí Que Es Pot (CSQEP) Gemma Lienas. Tot seguit, repeteixen diversos diputats d’aquesta legislatura passada, com Ferran Pedret, Alícia Romero, David Pérez, Assumpta Escarp, Pol Gibert, Esther Niubó, Raúl Moreno o Beatriz Silva (Entesa Federalista). De manera simbòlica, a Barcelona clou la llista l'advocat Carlos Jiménez Villarejo (Entesa Federalista). També hi consten Matías Carnero, l'exalcalde Jordi Hereu o Manuela de Madre.

A Girona, la llista estarà encapçalada per Sílvia Paneque; i la tancarà, de manera simbòlica, Eulàlia Lluch. A Tarragona, Rosa Maria Ibarra serà la cap de llista, que farà tàndem amb el que fins ara havia estat portaveu de C's a Tarragona, Rubén Viñuales, que aquesta mateixa setmana s'ha afiliat al PSC. A Lleida, Òscar Ordeig serà el cap de llista, seguit de Judith Alcalà.

El PSC espera millorar de llarg els seus resultats en aquestes eleccions. En les del 21-D, el 2017, van aconseguir 17 diputats (606.659 vots). En les del 2015 van aconseguir 16 diputats (523.283 vots). La darrera enquesta del CEO els dona 25 diputats, i augura que quedaria en tercera posició, per darrere d’ERC i JxCat. Impulsats per l'anomenat 'efecte Illa', l'enquesta del CIS pronostica que el PSC podria obtenir entre 30 i 35 escons i superar ERC, que n'obtindria entre 31 i 33.