Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carles Puigdemont atén els mitjans a Brussel·les el 5 de febrer del 2020

Canadell, possible delfí de Puigdemont: «No tinc intenció de ser president de la Generalitat»

El líder de la Cambra critica la tasca de JxCat i ERC per la independència

Carles Puigdemont atén els mitjans a Brussel·les el 5 de febrer del 2020
Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu. | Catalunya Diari

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha tallat de soca-rel els rumors que el situaven al capdavant d'un projecte polític de cara a unes eleccions al Parlament. «No tinc cap intenció de ser president de la Generalitat. Soc el president de la Cambra, m'ho estic passant molt bé i estem fent un bon servei. Quan estàs bé en un lloc, costa canviar», ha assegurat Canadell als micròfons de Catalunya Ràdio.

«Tot aquest rebombori no sé d'on ha sortit, deu haver-hi un interès», ha puntualitzat el president de la Cambra de Barcelona, descartant cap contacte amb partits. De fet, Canadell no s'ha estat de criticar la tasca de JxCat i ERC per la independència: «Des del 21-D hem anat endarrere, no endavant», ha reflexionat.

Despròposits des de la investidura fallida de Puigdemont, segons Canadell

«El 30 de gener de 2018 —amb la investidura fallida de Puigdemont— ja vam començar a anar enrere i, des de llavors, ha sigut un encadenament de despropòsits», ha continuat el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, que s'ha mostrat partidari tant d'eixamplar la base com de «tirar pel dret». «Ho podem fer simultàniament. Si tenim un projecte clar, la gent del Baix Llobregat que més pateix també veurà que això va amb ells. Independentment de si el projecte es diu independència o no», ha afirmat Canadell. Tot i això, el president de la Cambra de Comerç ha afirmat que buscar «el 50+1 seria positiu» per avançar cap a aquesta independència. «Ens aniria bé fer un nou referèndum i guanyar-lo. O unes eleccions plebiscitàries», ha apuntat Canadell.

«El que no pot ser és que no fem el pas perquè l'estat espanyol no vol que el fem», ha etzibat el president de la Cambra de Barcelona. «Més enllà de si això serà unilateral o no, l'important és que la comunitat internacional entengui per què fem el pas i ho doni per bo. I això serà molt més fàcil si aconseguim el 50%», ha insistit Canadell. Sobre el paper de l'ANC, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona no ha amagat la seva aposta per una candidata alternativa a Elisenda Paluzie, que finalment ha estat reelegida pels associats. «Ens veurem d'aquí 15 dies. Estic convençut que entre el que pensa ella i el que pensem nosaltres hi ha poques diferències», ha constatat Canadell.

Crítiques a l'ANC

«Això sí, crec que en aquests dos darrers anys l'ANC no ha pressionat prou als partits polítics. Hi ha hagut un cert estancament», no s'ha estat de criticar el president de la Cambra de Comerç. «I això no és només culpa de Paluzie sinó de tot el secretariat nacional de l'Assemblea», ha afegit Canadell. Finalment, el president de la Cambra tot i descartar ser candidat a la presidència de la Generalitat no ha tancat del tot la porta a formar part d'un partit polític —com el de Carles Puigdemont— a mig i llarg termini.

«Dependrà de moltíssimes coses, però en aquest moment no ho veig. Les condicions són que hi hagi un projecte unitari. Una unitat real», ha manifestat Canadell, que ha deplorat les baralles públiques entre JxCat i la Crida. «M'ho miro amb tristesa. L'espai posconvergent està apostant per fins a quatre projectes diferents. Quin projecte té Marta Pascal?», s'ha qüestionat en veu alta el president de la Cambra de Barcelona. «Els ciutadans no han de premiar els que volen viure de la política ni els que volen liderar sense tenir un projecte real, diferenciat», ha conclòs Canadell.