Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carles Puigdemont i Joan Canadell.

L'agosarada proposta de Canadell per si inhabiliten Laura Borràs

L'encara president de la Cambra de Comerç de Barcelona ha atacat ERC però ha insistit que són l'únic soci possible a la Generalitat

Carles Puigdemont i Joan Canadell.
Carles Puigdemont i Joan Canadell, en un acte anys enrere a Girona. | ACN

El número 3 de Junts per Catalunya a les eleccions al Parlament del proper 14 de febrer, Joan Canadell, ha passat aquest dijous, 7 de gener, pel programa 'Cafè d'idees' que Gemma Nierga presenta cada matí a Televisió Espanyola a Catalunya. Canadell, que encara és el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, ha disparat de manera molt contundent contra ERC, de qui ha dubtat que sigui un partit independentista, i en particular contra Pere Aragonès, de qui considera que «ja veurem» si és al Govern a partir del 14 de febrer.

Canadell també s'ha deixat estimar i no ha descartat postular-se com a president de la Generalitat si Laura Borràs acaba sent inhabilitada pel Tribunal Suprem, tot i assegurar que no en té «cap intenció». Malgrat afirmar que actualment no se sent preparat, Canadell ha tirat pilotes fora i no ha negat, si es produeix la situació, acabar optant a la presidència, en una nova mostra d'ambició de l'encara president de la Cambra de Comerç de Barcelona.

Canadell veu ERC com l'únic soci possible, contradient els seus propis atacs a aquesta formació

Canadell, com dèiem, ha pronunciat atacs molt directes als principals rivals electorals de Junts per Catalunya. Ara bé, de manera paradoxal, a l'hora de parlar de pactes, Canadell veu els republicans com a únics possibles socis de Govern. El número 3 de Junts per Catalunya ha admès que la coalició entre JxCat i ERC «no ha funcionat» però ha situat els republicans com «l'únic soci» possible.

El president de l'ens cameral barceloní ha clamat per una majoria absoluta de Junts però ha reconegut que això «es fa difícil de pensar» i que, per tant «l'únic soci gairebé és ERC». Tot plegat dependrà dels resultats, ha considerat el candidat, que creu que es podria donar «un molt bon resultat de JxCat i un mal resultat d'ERC».

Dubtes sobre l'independentisme d'ERC i sobre la continuïtat de Pere Aragonès després del 14 de febrer

Tot plegat contrasta, com diem, amb les paraules que ha tingut Joan Canadell cap a ERC. D'entrada, ha posat en dubte la voluntat independentista de la formació, amb qui ha dit que havia simpatitzat a inicis de l'actual segle. «Això no és ser independentista», ha dit Canadell en referència a quan, pocs anys després, va començar a distanciar-se dels republicans. «En aquell moment, a partir de 2004, ERC va ser molt poc independentista; des de 2012 a 2017 sí que ho va ser i ara, no és que no ho sigui, però tinc dubtes sobre a quina velocitat volen la independència», ha dit:

Canadell també ha sembrat dubtes sobre Pere Aragonès, el vicepresident del Govern i candidat dels republicans el 14-F, a qui ha tornat a criticar per «enganyar-lo» en prometre l'aprovació de la Llei de Cambres en la passada legislatura, cosa que no s'ha produït. El president de la Cambra de Comerç de Barcelona ha dubtat de la continuïtat d'Aragonès passat el 14 de febrer:

Mala maror i contradiccions, doncs, entre els dos principals partits independentistes. JxCat ha llençat nous retrets a ERC per boca de Joan Canadell, si bé alhora els segueix allargant la mà per un pacte en la nova legislatura.