ÚLTIMA HORA

🔴 Espanya suma 1.178 nous positius de coronavirus en les últimes 24 hores

Toni Cantó assegura que el castellà «ha desaparegut» a Catalunya

Ciutadans ha presentat una proposició de llei per evitar que les llengües oficials siguin un requisit pels funcionaris

Toni Cantó al Congrés dels Diputats amb Albert Rivera
Toni Cantó al Congrés dels Diputats amb Albert Rivera | EFE

La guerra de Ciutadans contra totes les llengües cooficials de l’estat espanyol està més viva que mai. Aquest dimarts, la formació taronja va presentar una proposició de llei al Congrés dels Diputats per tal que aquestes llengües passin de ser «un requisit obligatori» per als funcionaris a només «un mèrit».

L’encarregat de fer l’exposició ha estat el diputat valencià Toni Cantó, qui ha assegurat que «el castellà, l'espanyol, ha desaparegut en llocs com Catalunya, les Balears, la Comunitat Valenciana, el País Basc o Galícia» a causa de la immersió lingüística i les normes autonòmiques.

Cantó ha afirmat que s’estan produint «abusos» i que amb aquesta proposició de llei es busca «garantir la qualitat dels nostres serveis» i dona «les mateixes facilitats a tots els llocs d’Espanya». «Una persona d’Albacete no es pot presentar com a funcionari a Catalunya», ha lamentat el diputat valencià.

Molt criticat pels partits nacionalistes

La resposta a les afirmacions de Toni Cantó no s’han fet esperar i els partits nacionalistes i d’esquerres l’han acusat de voler crear crispació utilitzant les llengües cooficials per aconseguir guanyar vots. «Senyor Cantó, vosté està malalt d’odi», li ha etzibat el diputat de Compromís, Joan Baldoví.

Des d’ERC. Joan Tardà ha començat la seva intervenció en català fins que la presidenta de la Mesa li ha demanat que parlés en castellà perquè «ho puguin entendre tots els espanyols».«No hi ha igualtat lingüística. Vostès poden parlar castellà a les corts valencianes i ningú s’ho impedeix», ha sentenciat el portaveu republicà.

Per la seva banda, Sergi Miquel, del PDECat, l'ha acusat de «voler imposar el castellà» i «portar a Franco enganxat al cul». Per acabar, el PNB li ha dit a Cantó que José Antonio Primo de Rivera estaria molt orgullós de veure com el seu projecte polítics s’ha reencarnat en Ciutadans.


Comentaris

envia el comentari