Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pau Ricomà ha sigut proclamat alcalde de Tarragona a tres quarts d'una del migdia d'aquest dissabte, 15 de juny

Canvi històric a l'Ajuntament de Tarragona amb la investidura del republicà Pau Ricomà

L'antic alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, inicia el mandat com a cap de l'oposició

Pau Ricomà ha sigut proclamat alcalde de Tarragona a tres quarts d'una del migdia d'aquest dissabte, 15 de juny
Pau Ricomà ha sigut proclamat alcalde de Tarragona a tres quarts d'una del migdia d'aquest dissabte, 15 de juny. | Àngel Ullate

 

A un quart de dotze del migdia, l'Ajuntament de Tarragona bullia d'activitat. L'ocasió s'ho mereixia: Tarragona, dotze anys després, canvia de govern municipal i no és un canvi qualsevol: ERC recupera l'alcaldia de la ciutat i ho fa 80 anys després del darrer batlle republicà que tingué la capital del sud de Catalunya.  

Pau Ricomà (ERC) ha pres el relleu a Josep Fèlix Ballesteros (PSC) que, tot i passar a l'oposició, no ha perdut el somriure en les capelletes dels companys de partit, antics regidors i ara diputats, que els socialistes han organitzat per no deixar sol a Ballesteros en un moment difícil de la seva carrera política.

Pel mig de la sala de plens, Hermán Pinedo (Podem Tarragona), que forma part del nou govern  tarragoní, ha saludat cordialment a l'alcalde sortint que rebia la salutació amb una certa fredor.Els retrets del PSC a En Comú Podem, arran de l'assemblea en la qual la coalició d'esquerres va apostar per Ricomà, i no per Ballesteros, encara estan presents entre ambdues formacions. 

Laia Estrada i Eva Miguel Gascón (les dues regidores del grup municipal de la CUP, amb samarretes amb el lema «Fem fora la màfia!» ) s'han fet fotos amb el puny alçat al bell mig del plenari municipal.  La rotonda del consistori, habilitada pel públic assistent, ha esclatat en aplaudiments quan arribava el vicepresident del govern català, Pere Aragonès, arribava a la plaça de la Font.

El secretari general de l'Ajuntament dirigeix l'inici de la sessió

El secretari general del consistori tarragoní, Joan Anton Font, ha pres la paraula per explicar quin seria el procediment a seguir pel plenari de constitució. Primer s'ha constituït la Mesa d'Edat, formada per Manel Castaño (ERC), el regidor de més edat) i Mario Soler (PSC), fill de l'enyorada regidora de Benestar Social Ana Santos traspassada a finals del darrer mandat municipal.

Un cop constituïda la Mesa d'Edat s'ha procedit a la promesa, o jurament, del càrrec per part dels 27 regidors, dividits en cinc grups municipals, que formen el nou plenari municipal. Aquest procediment ha transcorregut amb una certa tranquil·litat fins a la intervenció de la regidora d'ERC, i senadora, Laura Castel qui s'ha compromès «a treballar per la llibertat dels presos polítics i els retorns dels exiliats i exiliades». Aquest apunt ha fet esclatar al públic assistent en crits de «Llibertats presos polítics!». El nou alcalde, Pau Ricomà, s'ha manifestat en la mateixa línia.

Imatge de la sessió constituent del nou Ajuntament de Tarragona.
Imatge de la sessió constituent del nou Ajuntament de Tarragona. | Àngel Ullate

 

També han sigut destacables els tímids xiulets que han rebut Ballesteros i la seva número dos, Begoña Floria, qui ha vist com, des de la plaça de la Font, començava una xaranga tot bon punt acabava de prometre el càrrec. Tots els regidors i regidores han rebut una medalla i la insígnia de l'Ajuntament. 

En aquestes ocasions, sessions constituents, sol ser d'interès formatiu qui jura, qui promet, i qui ho fa per «imperatiu legal», una fórmula habitual però sorprenent perquè s'entén que tot allò que es fa en una administració es fa per imperatiu legal, segons la llei. Però bé, la majoria ha promès i només Ciutadans, PP i alguns membres del PSC han jurat.

Punt final a la votació secreta per l'elecció d'alcalde

La tradició marca que la votació per l'elecció d'alcalde es faci de manera secreta però per petició del grup municipal d'ERC s'ha fet de manera ordinària, és a dir a mà alçada. S'han presentat quatre candidats: José Luís Martín (PP); Rubén Viñuales (Ciutadans); Josep Fèlix Ballesteros (PSC) i Pau Ricomà (ERC).

Ricomà ha rebut els 14 vots previstos (ERC, Junts per Tarragona, CUP i En Comú Podem) i a tres quarts d'una de la tarda ha sigut proclamat com a nou alcalde de la ciutat de Tarragona