Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El líder de Podem, Pablo Iglesias, a la presentació del programa electoral de la seva formació (8/4/2019)

El canvi de postura del Govern que fica en alerta a la Família Reial

Pablo Iglesias ha afirmat durant el seu últim Consell que el seu horitzó polític és posar fi a la Monarquia i instaurar la república

El líder de Podem, Pablo Iglesias, a la presentació del programa electoral de la seva formació (8/4/2019)
El canvi de postura del Govern que fica en alerta a la Família Reial | Catalunya Diari

Pablo Iglesias i Podemos s'han posat com a objectiu a curt termini posar fi a la monarquia. És el que es desprèn dels seus últims gestos i compareixences públiques, en les quals el líder del partit morat ha reivindicat reiteradament una Espanya republicana i l'abolició de la Monarquia. 

 

Així ha succeït també en l'última reunió del seu Consell Ciutadà Estatal, on ha traçat el full de ruta a seguir respecte a l'actuació política que ha de desenvolupar el seu partit en els pròxims mesos. I ho té clar: cal accentuar l'atac a la monarquia en benefici de la República.

 

«Cal treballar per a avançar cap a un horitzó republicà que aprofundeixi en la democràcia espanyola. Treballar i construir aliances per a avançar cap a aquest horitzó republicà ha de ser una de les tasques polítiques fonamentals de Podemos en els pròxims temps», van ser les seves paraules en aquesta reunió.

 

Aprofita el moment de debilitat

Una postura que no sorprèn, perquè Pablo Iglesias sempre s'ha situat en l'eix del republicanisme, però aquest no havia estat una prioritat del partit fins al dia d'avui, quan Iglesias l'ha situat com a eix fonamental del partit: «Hem de ser capaços d'entendre el moment de crisi en el qual es troba la Monarquia i el model d'estat que aquesta encarna. Tenir la valentia i audàcia de posar sobre la taula la necessitat que Espanya avanci cap a una nova República, que la República arribi a la Prefectura de l'Estat».

 

És clar que Iglesias vol aprofitar el moment de feblesa que pateix la Corona —pels assumptes opacs del rei i la seva marxa d'Espanya— per a atacar-la, perquè segons la seva opinió la figura del rei emèrit no es pot deslligar de l'estament de la Corona, ja que aquesta és hereditària.

 

El vicepresident també ha destacat que la crisi territorial a Espanya es podria tractar millor i canalitzar, perquè opina que amb un model republicà, l'estat estaria més descentralitzat i seria més confederal, perquè la monarquia encarna el centralisme.

 

Però encara que Iglesias tingui com a prioritat l'atac a la monarquia i la promoció del model republicà, és conscient que el repartiment de forces al Congrés fa inviable, de moment, qualsevol intent de canviar el model d'estat.