Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez durant el consell de ministres del 31 de març de 2020

El govern cediria tot el poder excepte la mobilitat als governs autonòmics

És la idea que les vicepresidentes Calvo i Ribera estan traslladant als governs autonòmics

Pedro Sánchez durant el consell de ministres del 31 de març de 2020
Pedro Sánchez està valorant canvis profunds en l'estat d'alarma d'un mes que vol aprovar a partir d'aquest 25 de maig. | ACN

Si Pedro Sánchez vol tornar a aprovar l'estat d'alarma amb una majoria similar a la que el va investir president el passat mes de gener, haurà de fer canvis profunds en aquest mecanisme. Sánchez n'és conscient i ja hi ha començat a treballar, a fi i efecte de tornar a 'seduir' ERC i el PNB com a aliats clau de l'executiu que integren el PSOE i Unides Podem.

Una cinquena i darrera pròrroga de l'estat d'alarma per un període d'un mes

En aquest sentit, i segons revela 'El Confidencial Digital', la intenció de Pedro Sánchez és que la setmana que ve s'aprovi al Congrés la cinquena i darrera pròrroga de l'estat d'alarma i cada cop guanya més pes l'opció que sigui per un període d'un mes. Ara bé, per cercar la complicitat amb les forces nacionalistes i independentistes, Sánchez planeja cedir poder als governs autonòmics.

D'aquesta manera, la seva idea és que durant aquesta darrera pròrroga de l'estat d'alarma, els governs autonòmics tornin a tenir delegada tota l'autoritat competent a excepció d'una matèria: la mobilitat entre territoris, que vol seguir controlant de manera clara l'estat. Amb aquest mecanisme,  Sánchez vol seguir mantenint el comandament per, si en cas de rebrot, cal tancar o blindar algunes zones concretes del territori espanyol.

Els presidents autonòmics, autoritats delegades de l'estat d'alarma

Així doncs, una de les fórmules que planteja Pedro Sánchez  és nombrar autoritats delegades de l'estat d'alarma, a banda dels ministres  Illa, Grande-Marlaska, Ábalos i Robles, els 17 presidents autonòmics. Segons el digital, les vicepresidentes Carmen Calvo i Teresa Ribera ja estan comunicant aquesta proposta als diversos executius regionals. Caldrà veure, però, si aquesta idea compta amb l'acceptació per part dels governs autonòmics o no.