Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Carles Francino ataca Meritxell Budó per no voler respondre preguntes en castellà

El locutor demana que es revisi el model actual de normalització lingüística de la llengua catalana

Carles Francino, als estudis de la Cadena SER | Cadena Ser

Carles Francino ataca durament els càrrecs públics que es neguen a respondre en castellà i creu que el model de normalització lingüística a Catalunya és revisable. En un article d'opinió per 'El Periódico', el locutor afirma que l'inquieten i el repugnen «desvergonyiments com els de la portaveu del Govern o del president de la Cambra davant de preguntes formulades per periodistes en castellà».

Doble crítica

El passat mes de juny, la portaveu del Govern , Meritxell Budó, va ser objecte de polèmica, quan es va negar a respondre una pregunta en castellà durant una roda de premsa. Tot va començar quan una periodista es disposava a fer una pregunta en castellà a la portaveu de la Generalitat. Ràpidament, Budó va etzibar que «en el torn de les preguntes en castellà, el que es fa habitualment en aquesta sala és explicar i repetir allò que s'ha preguntat en català, no fer dues rodes de premsa paral·leles».

La consellera de la Presidència va demanar  als periodistes que «es limitin a tot allò que s'ha preguntat en català» i que, en cas que volguessin «fer un altre tipus de qüestions, doncs les fan primer en català i després les repetim en castellà».

Una altra de les actuacions que critica el locutor de 'Cadena SER' és la del president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, qui va afirmar la setmana passada que es platejava la possibilitat de no respondre en castellà les preguntes dels periodistes, ja que les declaracions es poden traduir directament del català amb subtítols a la televisió.

Meritxell Budó
Meritxell Budó es nega a respondre una pregunta en castellà durant una roda de premsa | CatalunyaDiari.cat

 

Un model revisable

Segons Francino, el model de normalització lingüística s'hauria de revisar, «perquè no em convenç que les reclamacions presentades es despatxin al·ludint al consens general i pretextant que són minoria. Tot és millorable. I la fibra lingüística és massa sensible com per a no extremar la prudència». Afirma que li «repugnen» les actuacions de la consellera i el president de la Cambra.

«Bastant toquen ja els nassos els qui van abolir del vocabulari comú l'ús de la paraula 'Espanya', substituint-la per un eteri, ridícul i ofensiu 'Estat espanyol'», diu. Francino critica que la normalització lingüística es basi en «protegir i potenciar el català, encara que el castellà sigui majoritari», defensant que «és un ascensor social i perquè tots dos idiomes conviuen sense problema».

«Idiotes i sectaris»

Finalment, titlla d'«idiotes i sectaris» a aquells que critiquen els que parlen en una llengua o en una altra: «Jo vaig escoltar fa anys l'imperial “parla en castellà, cony!”; si algú vol substituir-ho per “parla en català, collons”!, només canvien els òrgans genitals. El cervell i el tarannà són els mateixos», explica.

També et pot interessar...

  • Meritxell Budó es nega a respondre una pregunta en castellà durant una roda de premsa
  • Carles Francino demana perdó per afirmar que «l'homeopatia és una cosa seriosa»