TENS TELEGRAM?

☀️ Cada dia la previsió al teu mòbil. Apunta't gratis clicant aquí!

ARA MATEIX

🚧 L'AP-7 es desperta tallada pel Tsunami Democràtic

Carles Mundó: «La Guàrdia Civil va posar-nos tres vegades l’himne d'Espanya abans de baixar de la furgoneta»

El polític d'Esquerra, que va passar 33 dies a la presó, ha explicat amb detall les primeres sensacions de l'empresonament, les condicions d'Estremera i com va ser l'esperada tornada a casa
Carles Mundó en l'acte d'inici de campanya d'ERC a Vic el passat 4 de desembre | CatalunyaDiari.cat

 

Dies després d’abandonar la presó d’Estremera, l’exconseller de la Generalitat, Carles Mundó, ha relatat aquest dijous com van ser els 33 dies que va passar reclús a la presó. Mundó, que ha parlat als micròfons de ‘Rac1’, ha revelat que «el moment més trist va ser quan l’1 de novembre vaig esmorzar amb els meus fills i la meva dona i els vaig explicar que no tornaria».

 

Mundó també ha comentat que: «Una cosa que ens va fer riure i que era absolutament ridícula: la Guàrdia Civil va posar-nos tres vegades l’himne d’Espanya abans de baixar de la furgoneta». Una voluntat intimidatòria que, de fet, també va voler remarcar Raül Romeva.

Les primeres sensacions

Mundó, que dilluns passat ja va participar en un acte electoral d’ERC a Vic, ha explicat amb deteniment la duresa dels primers compassos de l’empresonament. «Abans de declarar a l’Audiència Nacional ja pensava que entraria a presó. Vaig marxar de casa amb la maleta feta» ha explicat un Mundó, que ha afegit: «Teníem la sensació que a la jutgessa no li interessava el que anàvem a explicar perquè la decisió ja estava presa. A més, quan els advocats van fer les conclusions, la jutgessa estava escrivint a l’ordinador. Segurament, retocant la interlocutòria que ja devia estar escrita abans».

 

El mateix Mundó, però, no s’ha detingut aquí. «La decisió inicial va ser dispersar-nos, com habitualment fan amb els terroristes», ha explicat mentre deia que «em va caure el món a sobre». Així mateix, en relació a Santi Vila —qui va ser el seu company de cel·la només una nit, ja que va poder marxar després d’abonar la fiança—, Mundó ha dit: «Jo vaig anar amb Santi Vila al trasllat, però sabia que ell marxaria l’endemà i que jo em fotria de fàstic. Tot i això, en Santi no estava tan tranquil. És veritat que la seva expectativa era diferent, però no era un moment dolç».

 

Les condicions d’Estremera

«Tots pensàvem que anàvem a Soto del Real, perquè era on estan els Jordis. Però arribem a una presó i ens diuen que estàvem a Aranjuez, a 80km al sud de Madrid. Posteriorment, vam anar a Estremera, que no sabia ni que existia. Vam fer entre 200 i 250 km d’una presó a l’altra», ha explicat un consternat Mundó.

El polític d’Esquerra, qui ha destacat «el mal que fan les manilles», ha explicat quina és la mida i les condicions de la seva cel·la: «Eren tres metres d’ample, per cinc de llarg. Hi ha una llitera, una prestatgeria d’obra, dos petits escriptoris, dues cadires, i en un espai molt reduït, una pica molt petita, un lavabo i una dutxa». D’altra banda, el polític vigatà ha afegit que «pots fer un màxim de 10 trucades a la setmana» i que «només tenien tres emissores de ràdio local». Així mateix, ha assegurat també que «de televisió se’n pot tenir, n’has de comprar. Però estar informats no vol dir tenir televisió».

 

L’anhelat retorn i el record per Junqueras

«Estic feliç de tornar a casa, que és on volia estar, i content d’haver abraçat la família, els fills», ha explicat Mundó. Així mateix, el polític d’Esquerra ha afirmat que no seria cap desgavell que no tornés a la política: «No tindré cap disgust de no continuar cap govern. El cos no m’ho demana per tranquil·litat personal. Per qüestions professionals, hi pot veure més inconvenients que virtuts».

 

Finalment, Mundó ha volgut fer una menció especial per a Junqueras, qui no va poder sortir amb ells de la presó d’Estremera. «Va ser un moment molt dolorós deixar-lo allà. No me’l trec del cap. Em puc imaginar què deu estar fent a cada minut del dia. Segur que s’ha recuperat de la sotragada i que fa el que sap fer: llegir i escriure molt», ha destacat.

Comentaris