Carles Puigdemont assegura que la independència «no és l'única solució per a Catalunya»

L'expresident, present aquests dies a Ginebra, ha indicat que hi ha altres opcions, com «el model suís»

L'expresident de la Generalitat ha assegurat que la independència no és l'única solució per a Catalunya
L'expresident de la Generalitat ha assegurat que la independència no és l'única solució per a Catalunya | cedida

L'expresident Carles Puigdemont ha participat aquest diumenge en un debat sobre els drets humans a Ginebra. Abans, però, el líder de Junts per Catalunya ha assegurat, durant una roda de premsa, que la independència «no és l'única solució» per al conflicte català. L'expresident ha assenyalat que «potser» el «model suïs» és més eficaç i atractiu. 

En el cas de la Confederació Helvètica, tal com explica 'El HUFF POST', el país té una estructura federal i descentralitzada, en la qual els cantons tenen moltíssimes competències. A més, destaca per la seva democràcia directa, i la celebració de diverses consultes a l'any, i és que la ciutadania participa de forma activa en la presa de decisions. 

Obert al diàleg

En aquest sentit, l'excap del Govern ha tornat a insistir en la seva oferta de diàleg a l'executiu de Mariano Rajoy, però ha indicat que al president espanyol li convé quedar-se igual que ara. «Jo continuo obert al diàleg, sempre que es reconegui la possibilitat d'autodeterminació de Catalunya», ha dit Puigdemont. L'expresident ha afegit que «tant de bo aquest debat es pogués realitzar a Madrid o Barcelona amb normalitat», per tal d'arribar a un acord «de respecte mutu» i reconeixement de l'altre. 

Carles Puigdemont també ha confirmat que continua «obert al diàleg»
Carles Puigdemont també ha confirmat que continua «obert al diàleg» | cedida

 

El president cessat per l'aplicació de l'article 155 ha insistit que el seu nacionalisme no és excloent, i ha assenyalat que una eventual Catalunya independent conservaria les relacions d'amistat i cordialitat amb la resta de l'Estat. Ara bé, ha indicat que «una sola nació, una sola llengua, una sola identitat» i «una sola mirada sobre el món» li resulta obsoleta. 

En aquest sentit, Puigdemont ha rebutjat que la unitat d'Espanya sigui sagrada, ja que considera que s'hauria de poder modificar segons la voluntat ciutadana. «No hi ha una idea religiosa de la unitat de la pàtria, com ens diuen als independentistes catalans. La unitat és una cosa sobre la qual no es pot parlar, i et pot portar a la presó si discuteixes aquesta idea. I això és perillós», ha advertit l'expresident. 

Continua considerant-se el president de la Generalitat

Finalment, Carles Puigdemont ha assegurat que continua considerant-se president de la Generalitat, ja que el Parlament de Catalunya mai va arribar a destituir-lo. En aquest sentit, ha insistit que deixarà de ser el cap del Govern quan la cambra catalana investeixi un nou president. L'expresident ha insistit, a més, que ningú li ha demanat que renunciï a la seva acta de diputat, i ha demanat «una mica més de paciència» fins que s'investeixi un nou Govern. 

Sobre la seva reunió amb l'exdiputada de la CUP, Anna Gabriel Sabaté, Puigdemont ha indicat que es tracta d'«una reunió privada que no està pensada per negociar res», tot i que ha admès que sí que discutiran sobre la investidura. 

Carles Puigdemont a Ginebra
Carles Puigdemont a Ginebra | Cedida

 


Comentaris

envia el comentari