Carles Puigdemont convoca els diputats de JxCat aquest dissabte 5 de maig a Alemanya

Una trobada que tindrà lloc a falta de tan sols 17 dies perquè acabi el termini per poder investir un president de la Generalitat

Albert Batet, Elsa Artadi, Carles Puigdemont i Josep Costa
Albert Batet, Elsa Artadi, Carles Puigdemont i Josep Costa durant la reunió del passat 18 d'abril.  | CatalunyaDiari.cat

El líder de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, ha convocat els diputats del grup parlamentari a una reunió per aquest dissabte 5 de maig a Alemanya, on s'espera que l'expresident de la Generalitat indiqui les següents passes a seguir. 

I és que la trobada es durà a terme un cop s'aclareixi el recorregut que li queda a la reforma de la llei de Presidència, la qual es manté a l'ordre del dia de la sessió plenària que tindrà lloc aquest dijous 3 i 4 de maig i on es debatrà i es votarà sobre la seva reforma per poder investir Puigdemont a distància. 

Només 17 dies perquè s'acabi el termini

Tanmateix, i a falta de tan sols 17 dies perquè acabi el termini per poder investir un president de la Generalitat de Catalunya, cada vegada són més les veus de JxCat les que reconeixen que caldrà abordar, a partir d'aquesta setmana, el nom d'un quart candidat que desbloquegi la situació i serveixi per formar Govern. 

En aquest sentit, cal recordar que la reunió d'aquest dissabte tindrà lloc 17 dies després de l'anterior trobada de Puigdemont amb la seva formació. Concretament, va ser el 18 d'Abril a Berlín, capital d'Alemanya —país d'on no en pot sortir el president destituït—.  

D'altra banda, la portaveu de JxCat, Elsa Artadi, i el vicepresident primer de la Mesa, Josep Costa, ja van viatjar la setmana passada a la capital alemanya per reunir-se amb Puigdemont. A més, i segons fonts de la formació, l'única indicació del seu líder és, per ara, la convocatòria per dissabte, de manera que encara no s'ha tancat ni l'hora ni el lloc del conclave. 

Tres escenaris possibles damunt la taula

Així doncs, i després d'uns dies de valorar diversos escenaris, Puigdemont hauria d'anunciar la seva decisió sobre la investidura. En aquest sentit, el líder de JxCat es trobaria davant de tres escenaris possibles entre els quals poder escollir. 

Una primera possibilitat és proposar un nou candidat a la investidura, el qual es convertiria en el quart candidat proposat per la formació, i que serviria per formar Govern, evitar eleccions i intentar acabar amb l'aplicació de l'article 155. Una via que, ara per ara, és la que sona amb més força. No obstant això, cal tenir en compte que es tractaria d'un «president transitori», el qual hauria d'acceptar Puigdemont com a «president legítim» des de l'«exili».

La segona possibilitat és insistir en les candidatures dels tres noms que JxCat ja ha posat damunt la taula: el mateix Puigdemont, Jordi Sànchez i Jordi Turull, argumentant l'aval de l'ONU per a l'expresident de l'ANC, i que el conseller de Presidència destituït té pendent la segona votació de la seva investidura.

Finalment, un tercer escenari, és que Puigdemont anunciï que aposta per forçar noves eleccions després que l'Estat hagi vetat els tres candidats de JxCat. El termini del 22 de maig, però, fa perdre força a aquesta estratègia, sobretot tenint en compte que des del grup sempre han assegurat que no es forçaria el calendari fins al final.


Comentaris

envia el comentari