IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Carles Puigdemont declara la independència però la suspèn per negociar

«Demano al Parlament que suspengui la declaració d'independència per tal que les properes setmanes emprenguem un diàleg»

El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, ha comparegut avui, 10 d'octubre, davant dels diputats del Parlament de Catalunya per anunciar els resultats del referèndum del passat 1 d'octubre i, tal com marca la Llei 19/2017, del 6 de setembre, fer efectius aquests. Tot i que el discurs que havia de pronunciar el president s'ha guardat en secret fins al darrer moment, Carles Puigdemont ha explicat l'actual situació política a Catalunya i ha declarat la independència, suspenent-la just després en espera de diàleg: «Demano al Parlament que suspengui la declaració d'independència per tal que les properes setmanes emprenguem un diàleg».

Carles Puigdemont ha dedicat part de la seva compareixença a la relació de Catalunya amb l'Estat, fent un recorregut pels factors econòmics i socials que han modelat el territori fins als nostres dies: «Des de la mort de Franco Catalunya ha estat no només el motor econòmic d'Espanya, sinó també un factor d'estabilitat.

Es va implicar a fons en l'operació de retornar l'estat espanyol a Europa», ha afirmat. També, però, ha parlat de l'Estatut, que ha qualificat d'«irreconeixible, doblement retallat i no refrendat pels ciutadans», malgrat ser «la llei vigent actualment». «Des d'aleshores l'estat ha activat un programa sistemàtic per retallar l'autogovern.

Els darrers anys han estat els pitjors dels últims 40», ha sentenciat. Finalment, Puigdemont ha demanat «a tothom que contribueixi a rebaixar la tensió» i s'ha dirigit directament al govern espanyol i a la Unió Europea perquè escoltin i s'impliquin en resoldre el conflicte. El President ha acabat advertint que «si tothom compleix les seves obligacions els propers dies el conflicte es podrà resoldre sense trair la voluntat dels ciutadans».


Comentaris

envia el comentari