ÚLTIMA HORA

➡ El TSJC manté provisionalment la convocatòria d'eleccions a Catalunya per al 14-F

Puigdemont defensa el dret a l'autodeterminació de Catalunya a Suïssa

En una intervenció a Ginebra, ha insistit que «no és just» que només aquells països que hagin «engegat guerres» puguin optar a ser independents

Carles Puigdemont durant la seva intervenció a Ginebra
Carles Puigdemont durant la seva intervenció a Ginebra | cedida

Carles Puigdemont ha estat aquest dijous a Suïssa, on ha reclamat el «respecte i el reconeixement de la comunitat internacional» perquè Catalunya pugui exercir de forma democràtica el seu «dret» a l'autodeterminació de forma democràtica i pacífica. Durant una intervenció en el Fòrum Crans Montana, celebrat a Ginebra, l'expresident ha assenyalat que «és el moment de reivindicar l'autodeterminació com a eina de pau per evitar conflictes», i ha indicat que el pacifisme també ha de ser una via. 

«No és just que només puguin optar a ser reconeguts en aquest dret països que hagin engegat guerres o que s'hagin matat entre ells», ha insistit Puigdemont. Per al líder de Junts per Catalunya (JxCat), aquells que tenen un «compromís profund a exercir-lo de manera democràtica, no violenta, inclusiva i pacífica» també haurien d'obtenir el «respecte i reconeixement de la comunitat internacional». 

Puigdemont creu que el govern espanyol té «un problema seriós»

A ulls de l'expresident català, l'actual govern espanyol té «un problema seriós» quan intenta justificar per què té «presos i exiliats». «En un món globalitzat en el qual estem superant les èpoques dels conflictes violents, és el moment de reivindicar el dret a l'autodeterminació com una eina de pau», ha assegurat.

L'expresident ha defensat el dret a l'autodeterminació de Catalunya com una via per evitar conflictes
L'expresident ha defensat el dret a l'autodeterminació de Catalunya com una via per evitar conflictes | cedida

 

Segons Carles Puigdemont, a Espanya mateix hi ha «més gent que s'adona que no hi ha cap mena de base jurídica per acusar ningú» de rebel·lió o sedició, i tampoc per mantenir la presó preventiva. Justament sobre aquesta situació d'empresonament ha assegurat que «és una vergonya», i que «no són culpables de cap acte de violència». Sobre una possible solució al conflicte, ha assenyalat que «li pertoca de resoldre a qui l'ha creat», i que els independentistes «sempre» han estat disposats a «parlar d'això amb Madrid». 

Denúncia de la «repressió injustificable» del govern espanyol

Sobre l'autodeterminació com a eina per «prevenir conflictes», Carles Puigdemont ha indicat que moltes de les guerres que van tenir a la segona meitat del segle XX es van produir pel «no respecte del dret a l'autodeterminació». En aquest sentit, ha insistit que el govern espanyol va respondre amb «violència» contra «l'exercici pacífic» d'aquest «dret» a Catalunya. «La reacció del govern espanyol va ser d'una repressió injustificable», ha lamentat. 


Comentaris

envia el comentari