Carles Puigdemont demana investir Jordi Sànchez president de la Generalitat

Ho ha fet a través d'una carta dirigida als diputats de Junts per Catalunya
Imatge amb la que Puigdemont va acompanyar el seu missatge a Twitter
L'expresident Carles Puigdemont en una imatge d'arxiu  | Cedida

L'expresident Carles Puigdemont ha demanat per carta investir Jordi Sànchez com a president de la Generalitat, aprofitant la resolució del Comitè de Drets Humans de l'ONU que insta el govern espanyol a respectar els seus drets polítics. La lectura de la carta ha tingut lloc durant la reunió de grup de Junts per Catalunya, que s'ha celebrat abans del ple ordinari d'aquest dijous. 

«Estem davant d'una oportunitat»

«Com sabeu, el passat 23 de març el Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides va dictar unes mesures cautelars per les quals l'Estat espanyol ha de garantir al diputat Jordi Sànchez l'exercici en plenitud dels seus drets polítics», assegura Puigdemont, que destaca que es tracta d'una resposta a la «vulneració del seu dret a sotmetre's al debat d'investidura». 

 

L'expresident del Govern insisteix que aquesta resolució és «de gran transcendència», i que va ser emesa amb «una celeritat extraordinària, sens dubte a causa de la gravetat dels fets i la irreversibilitat de la vulneració dels seus drets en cas que aquest procés s'allargués excessivament». «Estem davant d'una oportunitat sense precedents», continua Puigdemont, que demana aprofitar-la «jurídicament i políticament». 

 

Carles Puigdemont i Jordi Sànchez, al Parlament de Catalunya
Carles Puigdemont i Jordi Sànchez, al Parlament de Catalunya | CatalunyaDiari.cat

 

Defensa la candidatura de Sànchez per «reparar el dany causat»

L'excap del Govern assegura que cal «exigir a l'Estat espanyol el compliment de les mesures de les Nacions Unides», i «preservar» el dret de Sànchez a ser investit per «reparar el dany causat». En cas que Espanya ignori aquestes demandes, assegura Puigdemont, «demostrarà una vegada més que és capaç de qualsevol cosa per alterar el normal funcionament de la democràcia a Catalunya». 

 

És per això que Carles Puigdemont torna a insistir que cal «aprofitar» aquesta «possibilitat ben real» per a la «defensa de les llibertats polítiques de Catalunya», sumant a la seva causa «una nova vulneració dels drets civils» del país. 

Jordi Turull retira la seva candidatura, i anima investir Jordi Sànchez

Després de la carta de Carles Puigdemont, Junts per Catalunya també ha fet pública una segona missiva, aquesta vegada de Jordi Turull. L'excandidat a la presidència ha defensat també, des de la presó d'Estremera, la candidatura de Jordi Sànchez, aprofitant la resolució del Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides. Una decisió que, per al diputat, evidencia «la falta de garanties polítiques a l'Estat espanyol». 

 

Jordi Turull al Parlament de Catalunya
Jordi Turull al Parlament de Catalunya | CatalunyaDiari.cat

 

 

En aquest sentit, i després d'aclarir que se sent «moralment i políticament emparat per la mateixa resolució», Turull comunica la decisió de retirar la seva candidatura «de manera provisional i en funció de com es desenvolupin els fets». «Estic convençut que la situació política i jurídica sorgida de la decisió del Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides aconsella deixar-la en suspens i procedir a la investidura del diputat Jordi Sànchez», continua Turtull. El diputat conclou que investir Sànchez és «un acte de justícia». 

 

La carta que ha enviat Jordi Turull des de la presó
La carta que ha enviat Jordi Turull des de la presó | cedida

 Comentaris

envia el comentari