Primer pla de Carles Puigdemont.

Detenen Carles Puigdemont

L'expresident català ha estat detingut a Sardenya

L'expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, ha estat detingut aquest dijous a la nit en arribar a Itàlia procedent de Brussel·les. Puigdemont s'havia desplaçat fins a Sardenya per assistir a un esdeveniment sobre cultura catalana, un aplec internacional que organitza cada any Adifolk, i ha estat allí on s'ha dut a terme la detenció.

Les autoritats italianes han estat les encarregades de realitzar la detenció de Puigdemont, el qual es trobava exiliat des de la tardor del 2017. La detenció s'ha practicat dins de l'ordre de cerca i captura del Tribunal Suprem, emesa en el seu moment pel jutge Pablo Llarena i que segons fonts de l'alt tribunal mai s'ha retirat. 

Carles Puigdemont ha estat detingut quan ha aterrat a la ciutat italiana, i segons informen alguns mitjans, es desconeixen els motius pels quals l'expresident està detingut, ja que les euroordres estan suspeses en aquests moments.

En aquest sentit, cal recordar que Puigdemont té la immunitat retirada com a europarlamentari des del 30 de juliol.

Gonzalo Boye assegura que l'euroordre «està suspesa»

L'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, ha assegurat que els eu client ha estat detingut a Sardenya, «on acudia com a eurodiputat». «Aquesta detenció és en funció de l'euroordre del 14 d'octubre de 2019 que, per imperatiu legal, segons estableix l'estatut del TJUE, està suspesa», ha assegurat Boye en una piulada.

Segons ha recordat el lletrat, Espanya va informar al Tribunal General de la Unió Europea, com recull una resolució del 30 de juliol, que «cap país executaria una ordre d'aquestes característiques». De fet, Boye ha dit que en aquest context, el vicepresident del TGUE havia dit que si fos necessari caldria demanar una nova mesura cautelaríssima.