Carles Puigdemont no pot presentar-se a les eleccions europees a Bèlgica

L'expresident hauria de parlar flamenc per poder concórrer a les llistes dels nacionalistes flamencs per als pròxims comicis

Carles Puigdemont, a l'anomenada Casa de la República de Waterloo
Carles Puigdemont, a l'anomenada Casa de la República de Waterloo | CatalunyaDiari.cat

En els darrers dies, han estat molts els mitjans que han assegurat que Carles Puigdemont podria presentar-se a les pròximes eleccions europees, a les llistes dels nacionalistes flamencs. Una possibilitat que hauria representat el retorn de l'expresident cessat per l'article 155 a la política activa, després de quedar parcialment renegat a un segon pla amb la investidura de Quim Torra com a president de la Generalitat. 

Ara bé, segons indica 'VilaWeb', fonts de l'NV-A flamenca han negat cap invitació oficial a Puigdemont perquè formi part de les seves llistes, insistint que es tracta de simples especulacions. Amb tot, el líder de Junts per Catalunya ho tindria complicat per ser candidat, perquè la llei belga estipula uns requisits molt concrets per poder ser-ho. 

Carles Puigdemont no parla flamenc 

Per entendre bé quin és el principal obstacle al qual s'enfronta Carles Puigdemont si el que vol és ser candidat a les eleccions europees a les llistes flamenques, cal dir que a Bèlgica les eleccions es fan a través de tres col·legis electorals diferents. En concret, segons les lleis electorals del país, en els comicis al Parlament Europeu els flamencs de la regió de Flandes i Brussel·les trien un total de catorze diputats, els valons de Valònia i Brussel·les en trien nou, i un darrer diputat és triat per la comunitat de parla alemanya. 

Carles Puigdemont en una imatge d'arxiu
Carles Puigdemont en una imatge d'arxiu | CatalunyaDiari.cat

 

La llei electoral belga, a més, estipula que els candidats han de parlar, de forma obligatòria, la llengua del col·legi electoral pel qual es presenten. És a dir, Carles Puigdemont no podria ser candidat a les llistes flamenques perquè primer hauria d'acreditar el coneixement de la llegua neerlandesa. Una possibilitat encara llunyana, ja que els idiomes que parla l'expresident de la Generalitat, pel que hem anat veient al llarg dels anys, són el català, el castellà, l'anglès, el francès i el romanès. 


Comentaris

envia el comentari