IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Carles Puigdemont reconeix que «segurament» no podria tornar a Catalunya per ser investit president

El president reconeix que no ha sentit a ningú de l'Estat dir que «està disposat a renunciar a la violència» i creu que l'1-O no hi va haver morts «de miracle»

Un dels moments de l'entrevista de Carles Puigdemont al programa de TV3 'Preguntes freqüènts'
Un dels moments de l'entrevista de Carles Puigdemont al programa de TV3 'Preguntes freqüènts' | TV3

El president Carles Puigdemont ha assegurat en una entrevista al programa de TV3 'Preguntes freqüents' que les eleccions del 21 de desembre representen «l'oportunitat més directa» per passar pàgina a l'article 155, i que «la manera més directa» de no acatar-lo «és derrotar-lo a les urnes». 

El president considera que el fet que ell i els altres consellers, empresonats a Estremera des del passat 2 de novembre, no puguin fer campanya a Catalunya, els situa en una posició de desavantatge.

També reconeix que «segurament» no podrà tornar a Catalunya per ser investit president de la Generalitat després del 21 de desembre en el cas que així ho decideixin els catalans i les catalanes: «Ser president requereix que vagi al debat d'investidura. Si el poble de Catalunya vota majoritàriament perquè sigui president i hi ha una majoria al Parlament que vol que sigui president el normal és que jo anés a la sessió d'investidura. Jo hi vull anar, però segurament no hi podré anar». 

Tanmateix, Puigdemont ha remarcat que ell podrà assumir l'acta de diputat perquè és un fet que no requereix el desplaçament a Catalunya, però que en el cas que els catalans volguessin majoritàriament que fos investit president i tingués una majoria al Parlament per ser-ho, seria detingut immediatament.

Per això, Puigdemont demana al govern espanyol que li permeti fer campanya: «M'agradaria no anar a fer la sessió d'investidura només, sinó a fer campanya. Exigeixo a l'Estat que em permeti fer campanya a Catalunya». 

 

Amenaces de violència

El president també s'ha pronunciat sobre les suposades amenaces de violència per part del govern espanyol que denunciava fa unes setmanes la secretària general d'ERC, Marta Rovira.

Puigdemont ha insistit que ell no ha sentit a ningú de l'Estat que digués que «està disposat a renunciar» a aquesta violència i remarca els fets de l'1-O: «De miracle no hi va haver morts a causa de la violència de la policia». «Algú dubta de la disposició de l'estat espanyol d'utilitzar la violència extrema si la plaça Sant Jaume estigués plena defensant el Govern?», sentencia Puigdemont.  

Preparats per fer efectiva la independència

Ha assegurat que el Govern estava preparat per fer efectiva la independència, fent referència a les converses en què s'apunta que les estructures d'estat no estaven llestes. Segons el president, la previsió del Govern era que el procés fos democràtic, creient «que al davant» hi hauria «un Estat» que assumiria la voluntat del Govern de la Generalitat de resoldre aquesta qüestió per la via «només democràtica», però no va ser així. 

Sobre els objectius de la pròxima legislatura, Carles Puigdemont diu que si es presenten oportunitats democràtiques, mirarà de treballar per una independència que, segons el president, ja van guanyar els ciutadans el passat 1 d'octubre

El cap de llista de Junts per Catalunya assegura que el camí a seguir és el de la independència però sempre basant-se «en la democràcia, en la no-violència i en el diàleg». 


Comentaris

envia el comentari