Carles Puigdemont troba una via legal per poder exercir com a diputat del Parlament a distància

Per contra, el president ho tindria més difícil a l'hora de votar des de Brussel·les

El president Carles Puigdemont a Brussel·les
El president Carles Puigdemont a Brussel·les | CatalunyaDiari.cat

El president Carles Puigdemont vol explotar una via legal que li permetria exercir de diputat des de Brussel·les, sense haver de recollir en persona l'acta de parlamentari, després de les eleccions del pròxim 21 de desembre. 

La intenció Puigdemont és la de romandre a la capital belga el màxim temps possible al mateix temps que exerceix de diputat del Parlament de Catalunya, un fet que no ha produït mai. 

Per aconseguir-ho, el líder de Junts per Catalunya hauria de fer un jurament a la Constitució i a l'Estatut d'Autonomia per escrit. Una opció que, de moment, el Reglament del Parlament no prohibeix de manera explícita. 

En dues entrevistes, una a TV3 i l'altra a 'El Nacional', Puigdemont ha manifestat la seva intenció de ser diputat, encara que reconeix que no podrà ser escollit president, tot i liderar un dels partits que es presenten en les pròximes eleccions del 21-D.

«Puc ser diputat des de Brussel·les, però per a ser president he d'anar a la sessió d'investidura i segurament no podré anar», deia en una de les entrevistes als mitjans catalans, i afegia en un altre: «Si surto escollit president i els ciutadans volen que sigui diputat, prendré la possessió de l'escó». 

Quan se'l pregunta sobre una possible investidura a l'exili, Puigdemont assegura que: «Si el poble de Catalunya vol que jo sigui diputat, si la majoria parlamentària vol que jo sigui president, allò que m’ha fet diputat i president no em pot portar a la presó. És una contradicció molt bèstia. Allò que et porta a ser president, un programa que genera la confiança d’un Parlament votat democràticament i amb les regles del joc del Govern espanyol és allò que et pot portar cinc minuts després a ser detingut i a la presó... Això és una anomalia democràtica que s’hauria de resoldre»

Una sortida legal al Reglament del Parlament

En un dels punts de l'article 23 del reglament diu que perquè els diputats puguin prendre possessió del càrrec «han de presentar al Registre General del Parlament la credencial expedida per l'òrgan corresponent de l'Administració electoral i jurar respecte a la Constitució espanyola i a l'Estatut d'Autonomia de Catalunya». Un tràmit que Puigdemont podria fer perfectament per escrit. 

Però complicacions per a votar

No obstant, les coses se li complicarien al president a l'hora de votar, ja que per a poder-ho fer des de Brussel·les, hauria de delegar el vot. Un fet que l'article 93 del reglament de la Càmera limita, de manera molt clara, en quins casos es pot delegar el vot i, en cap lloc, es contempla una votació des de l'exili. 


Comentaris

envia el comentari