Carme Forcadell, l'aposta de JuntsxCat per ser la presidenta del Parlament

La formació encapçalada per Puigdemont ja s'ha posicionat sobre aquest càrrec
Imatge d'arxiu de Carme Forcadell | Cedida

 

JuntsxCat ha apostat perquè la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la resta de membres de la Mesa de la Cambra tornin a repetir el seu càrrec en la propera legislatura, han informat fonts de la formació.

 

Segons aquestes fonts, l'objectiu de JuntsxCat és «restituir totes les institucions legítimes catalanes» prèvies a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, tant el president de la Generalitat cessat, Carles Puigdemont, i la resta del Govern cessat, com la Mesa del Parlament.

 

Per això, no es plantegen una altra possibilitat que no sigui votar Forcadell com a presidenta del Parlament i mantenir els membres de la Mesa que hagin sortit electes com a diputats en les eleccions del dijous.

Forcadell i Nuet, dos membres de la Mesa que són diputats 

Els membres sobiranistes de la Mesa de la passada legislatura tenen un procés judicial obert al Tribunal Suprem com a investigats pels delictes de rebel·lió, sedició i malversació de béns.

 

Es tracta de Forcadell, Lluís Corominas, Lluís Guinó, Ramona Barrufet i Anna Simó, que formaven part de JuntxSí, i Joan Josep Nuet de SíQueEsPot. Els únics que han estat escollits com diputats en les eleccions del 21 de desembre són Forcadell per ERC, Guinó per JuntsxCat i Nuet per CatECP, mentre que Corominas, Barrufet i Simó van rebutjar participar en les llistes electorals.

Imatge del parlament de Catalunya | CatalunyaDiari.cat

Puigdemont, el president que es vol investir

Ni ERC ni Forcadell s'han pronunciat públicament sobre la possibilitat que repeteixi com a presidenta de la Cambra, encara que el partit sí que va apostar el divendres per investir Puigdemont com a president de la Generalitat després dels resultats electorals.

 

Tot i així, dissabte en una entrevista de TV3, el diputat electe per ERC i conseller de Justícia cessat, Carles Mundó, va avisar que el candidat de la seva formació, Oriol Junqueras, hauria de ser el president si Puigdemont no torna a Catalunya, ja que «encaixa en la idea de Govern legítim que s'ha plantejat en tot momento».

Mundó va assegurar que la prioritat és que Puigdemont sigui el president: «Jo no assumeixo la premissa fins que passi perquè el president Puigdemont va ser molt clar quan va dir 'si guanyo les eleccions, tornaré a Catalunya’».

 

També va advertir que Puigdemont va prendre el compromís de tornar amb els votants de JuntsxCat: «És el compromís que va prendre amb els seus electors i, per tant, si això no fos així, primer quedaria sorprès i, segon, seria ell qui haurà de donar les explicacions».