URGENT

🔴 Caos per la caiguda d'una palmera a la Diagonal

Carmen Lamela comunica a Josep Lluís Trapero el seu processament per rebel·lió i organització criminal

La magistrada també ha comunicat la seva decisió a Pere Soler, César Puig i Casañas i la intendent Teresa Laplana, en aquest últim cas per videoconferència
Imatge del major Trapero sortint de l'Audiència Nacional, el 16 d'octubre. | CatalunyaDiari.cat

 

La jutgessa Carmen Lamela ha comunicat aquest matí a l'exmajor dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, el seu processament per sedició i organització criminal. Trapero ha arribat a l'Audiència Nacional poc abans de les 09.00 hores, i ha abandonat el tribunal cinc minuts després. Aquest dilluns, a més també estaven citats la intendent Teresa Laplana, i els membres de la cúpula d'Interior destituïts amb l'aplicació de l'article 155, Pere Soler i César Puig i Casañas, que també han abandonat el tribunal pocs minuts després d'entrar. 

Delictes de sedició i organització criminal

La magistrada de l'Audiència Nacional va decidir el passat 5 d'abril processar l'excap dels Mossos per un delicte sedició, pels incidents que van tenir lloc davant els dies 20 i 21 de setembre davant del Departament d'Economia de la Generalitat. A més, també se li atribueix a Josep Lluís Trapero un segon delicte de sedició, pel referèndum del passat 1 d'octubre, i un delicte d'organització criminal. 

 

En la seva interlocutòria, la magistrada detalla totes les proves obtingudes durant la investigació, que demostrarien que els processats van exercir les seves activitats com a membres d'una complexa i heterogènia organització, que tenia com a objectiu aconseguir la secessió de Catalunya al marge de les vies legals, alterant «l'organització política de l'Estat», amb la «clara contravenció de l'ordre constitucional i estatutari». 

 

Carmen Lamela parla d'una «premeditada estratègia perfectament coordinada», amb un «pla comú» i un «repartiment de papers i responsabilitats» entre els acusats. En aquest sentit, la magistrada que investiga el cas menciona il·legalitats com «l'aprovació d'un marc legislatiu inconstitucional», la convocatòria «il·legal del referèndum», la «reiterada desobediència» a les resolucions del Tribunal Constitucional i «la utilització il·legal dels Mossos d'Esquadra» i el desviament de fons públics.