Carmena i Errejón es presentaran junts sense el paraigües de Podem

Errejón havia de ser el candidat de Podem a la Comunitat de Madrid, però ho farà sota les sigles 'Més Madrid'
Manuela Carmena i Íñigo Errejón, candidats de Més Madrid | CatalunyaDiari

 

Cop de puny damunt la taula de Manuela Carmena i Íñigo Errejón de cara les eleccions d'aquest maig. Espanya es prepara per encarar les municipals i europees, així com eleccions en diverses comunitats, com ara la de Madrid. I Carmena i Errejón han decidit fer tàndem, una per repetir com alcaldessa de la capital de l'Estat, i l'altre per assaltar la Comunitat, segons explica 'España Diario'. Però no ho faran sota el paraigües de Podem, sinó que la seva marca serà 'Més Madrid', que fins ara només era d'àmbit municipal.

 

 

Fins fa només uns dies, Íñigo Errejón havia assumit que era el candidat de Podem a la Comunitat de Madrid, després de perdre la batalla interna contra Pablo Iglesias. La seva relació amb l'aparell del partit, però, no ha estat mai massa fluida, com ho demostra el fet que Ramón Espinar, secretari general de Podem Madrid, ha pres recentment decisions electorals sense comunicar-ho abans a Errejón. La resposta del fundador de Podem ha estat dràstica: apostar per una nova marca a les municipals i unir forces amb Manuela Carmena, que ja havia tancat la porta a Podem per presentar-se al marge de les primàries a Madrid impulsades per Iglesias.

 

«Andalusia ha estat un toc d'atenció. Avui tothom sap que necessitem un revulsiu », asseguren. Per això, han decidit formar un tiquet electoral per construir un projecte que renovi a la ciutadania la «il·lusió i confiança en què les coses es poden fer encara millor». Aquestes declaracions les recull una carta «a tots els madrilenys» que han fet pública els dos candidats.

 

Podem, un polvorí intern a mesos d'eleccions

Manuela Carmena i Errejón són candidats electorals molt potents per a la Comunitat de Madrid. Sembla impossible que Podem en pugui trobar dos d'aquest nivell. La decisió d'aquests dos pesos pesants de l'esquerra transformadora, deixa molt tocat a Pablo Iglesias, que té poc marge de maniobra. Només podria recular i donar suport a 'Més Madrid', una derrota interna difícil de justificar per un líder poc pragmàtic i més abocat a un discurs populista. Errejón retorna el cop a Iglesias i justifica el pacte com «una abraçada entre generacions».

 

 

Quasi 40 anys de diferència

«Vam signar aquesta carta per comprometre'ns i fer una invitació col·lectiva, oberta i cívica. Llancem aquesta iniciativa dues persones, Manuela Carmena i Íñigo Errejón, de diferents trajectòries i generacions. És una metàfora del que volem per a Madrid: posar diferents mirades a trobar-se en un projecte compartit », asseguren. Cal recordar que els separen gairebé 40 anys: Carmena té 74 i Errejón 35.

 

La carta no té cap referència a Podem, però deixa clar que és una iniciativa més enllà d'aquest partit: «Per això cal obrir i sumar anant més enllà de les sigles: les forces polítiques del canvi són necessàries, la ciutadania i la seva creativitat són imprescindibles. Ens trobem davant d'un moment decisiu, Andalusia ha estat un toc d'atenció. Avui tothom sap que necessitem un revulsiu ».