Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La Guàrdia Civil vincula a Quim Torra amb la investigació judicial de l'1-O

La carta del «no» de Torra a Sánchez evidencia la divisió de JxCAT i el Govern

La carta no va ser consensuada amb els altres membres del partit ni del Govern

La Guàrdia Civil vincula a Quim Torra amb la investigació judicial de l'1-O
La carta de Torra ha creat un malestar intern dins JxCat   | CEDIDA

 

La carta de Quim Torra dirigida a Pedro Sánchez, president en funcions del govern espanyol, ha tornat a fer aflorar la guerra interna en la qual es troba JxCat i, una vegada més, s’ha reiterat la falta d’unitat estratègica independentista davant la investidura imminent del proper president espanyol. Si bé ERC sembla decidida a abstenir-se, els postconvergents batallen internament entre dos sectors: els històrics del PDeCAT (des de Mas fins a Turull), o els independents de l'entorn de Puigdemont.

Tan sols unes hores després que la portaveu del Govern, Meritxell Budó, proclamés que el Govern mantindria una posició neutral en referència a la investidura de Sánchez a Madrid, el president de la Generalitat va proclamar  en una carta publicada per ‘La Vanguardia’ que si el socialista no «feia una proposta per donar veu al poble de Catalunya», diria «no» a la investidura.

La carta va crear polèmica a l'haver estat enviada sense ser consensuada amb altres membres  del partit i del Govern. Però la intenció de Torra respon a la voluntat de voler pressionar internament en favor del «no» als partits que van aplicar 155, en una batalla en la qual diversos diputats molt afins al partit han rebutjat vetar la investidura.

Molts membres del partit voten per l'abstenció

Diversos càrrecs territorials han mostrat l'enuig cap a Torra perquè entenen que ja dona per fet el «no» de JxCat a la investidura del candidat del PSOE. Aquests consideren que el partit ha de valorar una abstenció que permeti obrir un procés de diàleg posterior i gran part de la direcció del partit que presideix David Bonvehí hi està d'acord.

Els mateixos diputats presos, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull també van demanar a la direcció de JxCat l'abstenció en la investidura  del candidat a la presidència del govern espanyol. Un reclam que els tres diputats escollits el 26-M i suspesos per la Mesa del Congrés van fer  arribar a la direcció de JxCat a través d'una carta.  A més a més, Artur Mas, qui ha estat mà dreta de Puigdemont, ha dit públicament diverses vegades que creia que JxCat s’havia de mantenir neutral davant la investidura. 

Laura Borràs és «molt difícil donar el nostre vot»

I és aquí on s'evidencia més clarament la divisió interna de Junts per Catalunya. D'una banda, bona part dels càrrecs polítics de l'antiga Convergència i del PDeCAT aposten per l'abstenció, que veuen com una eina útil per poder fer política. Ara bé, alguns dels independents que Puigdemont va fitxar per JxCAT, com ara Laura Borràs, Dalmasses o el propi Quim Torra, aposten per una via solitària i de bloqueig a Madrid.

En una entrevista a ‘Los desayunos de TVE’ Laura Borràs, la portaveu de JxCat al Congrés, va defensar que de moment  «no es donen les circumstàncies per poder donar un vot positiu a Sánchez, ni tal sols d’abstenir-nos». Ha lamentat que és molt difícil «donar el nostre vot». També ha puntualitzat que JxCat vol oferir un sí al diàleg per poder trobar situacions polítiques, però ha assenyalat que qui no vol dialogar és el PSOE «qui no es vol asseure a parlar és qui sí que rebutja la política».

Però no és l'única, sinó que  altres diputats independents de JxCat han decidit agrupar-se per revertir els pactes que s'han fet al PSC a la Diputació de Barcelona, i perquè no es faciliti la investidura de Pedro Sánchez. Entre aquests promotors es troben el vicepresident del Parlament, Josep Costa; els diputats Francesc de Dalmass, Aurora Madaula i Pep Riera; i el diputat al Congrés i advocat de Puigdemont Jaume Alonso-Cuevillas, a més a més de la mateixa Laura Borràs.

Votació incerta

No obstant això, quadres territorials dels demòcrates admeten que la formació ha perdut capacitat de decisió dins el partit, i que per tant, la decisió estarà en mans dels mateixos diputats del Congrés a Madrid. ERC també s'ha mullat  i Pere Aragonès, el vicepresident del Govern, ha recordat que, tot i que respecta la carta del president Quim Torra,  els republicans seran qui decidiran el seu vot al Congrés.

També et pot interessar...