Casado anuncia una llei per fer el castellà vehicular i el català opcional a l'escola

La nova llei de llengües que plantegen els populars incideix en les comunicacions administratives, les ofertes de treball públic, l'educació i la senyalització urbana

El líder del PP anuncia que inclourà al seu programa electoral una 'llei de llengües'
El líder del PP anuncia que inclourà al seu programa electoral una 'llei de llengües' | Cedida

El líder del PP, Pablo Casado, ha aprofitat la seva visita a Barcelona per assistir al Mobile World Congress (MWC) per anunciar que incorporarà al seu programa electoral una llei de llengües que converteixi el castellà en la llengua vehicular a les escoles, a l’administració i a la senyalització urbana. D’aquesta manera, els idiomes cooficials, com el català, passarien a ser d’ús opcional en aquests àmbits.

A les declaracions que ha fet abans d’entrar al recinte, ha assenyalat que les llengües cooficials son una «riquesa» pel país però ha criticat que el «nacionalisme les utilitzi com a barrera identitària de propaganda». És per això que les llengües cooficials, en aquesta llei, passaran a ser un «mèrit però no un requisit excloent» a la convocatòria d’oposicions per a un lloc de treball públic. 

Tot i que el líder del PP ha assegurat que la mesura no aniria en «perjudici» de les llengües cooficials, com el català o el basc, també ha indicat que «no és just que una persona de Granada no pugui optar a una feina a Tarragona però sí a la inversa». Amb aquesta mesura els populars busquen que tots els espanyols tinguin «igualtat d’oportunitats».

La nova 'llei de llengües' dels populars convertiria el castellà en la llengua vehicular a les escoles, a l'administració i a la senyalització urbana
La nova 'llei de llengües' dels populars convertiria el castellà en la llengua vehicular a les escoles, a l'administració i a la senyalització urbana | Cedida

 

Les comunicacions de l'administració pública han de ser en castellà

La normativa que planteja el PP també inclou que el castellà es pugui utilitzar en totes les comunicacions provinents de l’administració pública, incloses les de la Generalitat, «que aquestes comunicacions administratives siguin obligatòriament en castellà i amb una altra llengua cooficial a les comunitats que en tinguin. Però han de ser en castellà». En aquesta línia ha declarat que «cap espanyol serà sancionat si no se li comunica amb la llengua comuna de tots els espanyols».

Per tant, la nova llei que planteja Casado incideix doncs en quatre àmbits: les comunicacions administratives, les ofertes de treball públic, l’educació i la senyalització urbana. Pel que fa a l’últim àmbit, la senyalització urbana, s’estableix l’obligació de retolar i senyalitzar l’entorn urbà amb castellà mentre que les comunitats que posseeixin una llengua cooficial podran duplicar aquesta informació i oferir-la en els dos idiomes.


Comentaris

envia el comentari