Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pablo Casado i Cayetana Álvarez de Toledo al Congrés dels Diputats el 5 de gener de 2020.

Casado, entre les dues ànimes del PP: de la confrontació a la negociació amb el govern

El president dels populars rep pressions des de les dues ànimes del partit

Pablo Casado i Cayetana Álvarez de Toledo al Congrés dels Diputats el 5 de gener de 2020.
Pablo Casado és el president del PP des del mes de juliol de 2018. | Catalunya Diari

El president del PP, Pablo Casado, es troba fora de joc després que la setmana passada quedés desplaçat del focus polític en abstenir-se en la votació de la pròrroga de l'estat d'alarma. Casado havia començat la setmana trepitjant fort, pressionant el govern espanyol i liderant l'oposició a la seva gestió de la crisi del coronavirus. Lluny d'aconseguir que el govern li llencés un guant i negociés amb els populars alguns dels aspectes de la pròrroga, Casado va quedar 'out' després que fos C's qui, per sorpresa, pactés amb l'executiu que formen PSOE i Podem.

Casado  es va veure, a més, obligat a abstenir-se atès que difícilment s'entendria que el gran partit del centre-dreta espanyol es posicionés en contra de l'estat d'alarma en un dels moments més crus de la història de la democràcia a l'Estat espanyol. Amb tot, el líder del PP, que ja habitualment ha de saber navegar entre les dues ànimes del partit —la més moderada i la més radical—, ara es troba amb més dificultats que mai per cosir-les.

FAES, d'una banda; els pragmàtics, per una altra

Casado  ha enviat a la comissió parlamentària per a la reconstrucció una veterana de l'ala moderada del PP, Ana Pastor, amb la voluntat de buscar acords amb el govern espanyol i amb la resta de l'oposició. És la seva aposta malgrat que FAES pressionava per enviar-hi Cayetana Álvarez de Toledo, amb la voluntat de demostrar en aquest òrgan una oposició agressiva i rotunda a les polítiques del govern.

Mentre FAES no deixa de pressionar Casado perquè el PP sigui més invectiu amb el govern estatal, el cert és que el líder popular també rep pressions dels pragmàtics, que han fet, per exemple, que Pastor sigui l'escollida per anar a la comissió. Es tracta dels presidents de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo; i el de la Junta d'Andalusia, Juan Manuel Moreno Bonilla, que li exigeixen negociació, necessitats de demostrar, a les seves comunitats, una bona gestió de la crisi de la pandèmia. Casado, doncs, sol entre les dues aigües del seu partit.