IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

La causa de Josep Lluís Trapero podria ser inclosa al Tribunal Suprem

El major dels Mossos d'Esquadra podria ser investigat pel delicte de rebel·lió

El major dels Mossos, Trapero
La causa del major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, es podria traslladar al Suprem | Cedida

El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, podria ser inclòs a les causes per rebel·lió que acumula el jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, on inclouen les dels exconsellers del Govern, les dels representants de la Mesa del Parlament i les dels presidents dels organismes civils com ANC, Òmnium i AMI. La fiscalia el considera el «responsable últim» perquè es celebrés el referèndum de l'1 d'octubre, pel que demanen incorporar el seu cas.

D'aquesta manera, el magistrat haurà de respondre a la petició del Ministeri Públic, que considera que la investigació de l'exconseller de l'Interior, Joaquim Forn, no pot anar aïllada de la de Trapero. Cal recordar que la celebració del referèndum va venir després de la prohibició del Suprem i de les ordres del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya als Mossos d'Esquadra perquè evitessin la votació, petició que es considera que no van complir de forma correcta.

De moment, la causa que acompanya als representants de la policia autonòmica de Catalunya, on inclouen el major Josep Lluís Trapero i la intendent Teresa Laplana no han estat traslladades a Llarena, com sí que va succeir amb les altres investigacions relacionades amb el procés independentista. Per tant, continua sent Carmen Lamela i l'Audiència Nacional qui controla les seves causes.

Els incidents del 20 de setembre

El registre que va dur a terme la Guàrdia Civil a la Conselleria d'Economia el 20 de setembre de 2017 es considera l'element clau per incloure a Trapero dins de les causes per rebel·lió. Després de l'ordre donada pel Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona, els agents de la policia espanyola van revisar les instal·lacions, moment que van aprofitar els representants de l'ANC i Òmnium per convocar concentracions a les portes i impedir la sortida dels membres de seguretat.

Va ser llavors quan es va sol·licitar la col·laboració dels Mossos d'Esquadra per controlar la situació i garantir la seguretat dels agents. No obstant això, la Fiscalia considera que l'actuació de la policia catalana va ser caracteritzada per la «inacció», doncs afirmen que no van ajudar als agents de la Guàrdia Civil a desenvolupar la seva tasca.

Els dubtes del Suprem

La decisió principal perquè el Tribunal Suprem no acumulés la causa de Josep Lluís Trapero amb les dels membres del Govern va ser perquè el major dels Mossos d'Esquadra no compta amb la condició d'aforat, pel que la seva investigació no podrà ser deslligada de l'Audiència Nacional fins que aquesta no prengui una sentència ferma.

No obstant això, la nova petició del Ministeri Públic ha provocat que Llarena estigui analitzant la proposta. La Fiscalia reitera que l'actuació del responsable de la policia autonòmica no es pot diferenciar de la de l'exconseller de l'Interior, Joaquim Forn, pel que reclamen que les dues causes siguin desenvolupades de manera paral·lela.


Comentaris

envia el comentari