Cayetana Álvarez de Toledo

Álvarez de Toledo carrega contra Casado pel seu cessament

Esgrimeix que cap portaveu ha tingut «menys autonomia» que ella i que mai ha actuat «en detriment del PP»

La fins ara portaveu del PP al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo, ha lamentat la seva destitució i creu que és «perjudicial» i «dissortada» per al partit i per a una Espanya «forta, adulta, moderna i de ciutadans lliures i iguals». En declaracions després de l'anunci de la seva destitució, ha assegurat que Casado li ha transmès que la seva concepció de la llibertat és «incompatible» amb la seva autoritat com a president del PP. «La discrepància no és deslleialtat, la llibertat no és indisciplina i el pensament propi mai és atac a l'autoritat», ha esgrimit Álvarez de Toledo. Segons ella, la seva «heterodòxia» mai ha anat en «detriment» ni del PP ni de la centredreta espanyola i ha afirmat que cap portaveu ha tingut «menys autonomia».

En una atenció als mitjans, la portaveu del partit al Congrés di que Casado li ha traslladat que l'entrevista a 'El País' ha estat un atac «en tota regla» a la seva autoritat, però ho ha circumscrit més enllà, en els «últims mesos». Alhora, també ha atribuït la seva decisió —malgrat que reconeix que no li ha traslladat directament— al fet que se la considera un «vers lliure» en el partit. «En política, infravalorem la força constructiva necessària de la llibertat i pensament crític», ha etzibat, assegurant que Casado necessita persones «lleials» però «amb criteri propi».

«Un partit polític no és un exèrcit que pugui funcionar amb ordre i comandament, ni una secta», ha afegit. Al seu entendre, els partits han de ser organitzacions de persones que treballin des d'un criteri propi per evitar convertir-se en sectes o una «forma d'esclavitud», que només abunda en la «degradació de la política». Segons Álvarez de Toledo, la negació de la diversitat interior dificulta el procés per «ampliar la base d'un partit», que només serà més homogeni però ni «més gran i més fort».

Invasió de competències i relació amb Vox

Álvarez de Toledo també ha denunciat una «invasió de competències» del partit sobre el grup parlamentària. «Això es produïa i ho lamento», ha criticat. En aquest sentit, creu que el secretari general del partit pretenia, des del principi, restringir l'autonomia del grup. «Cap portaveu ha tingut menys autonomia que jo», ha precisat.

Alhora, ha reconegut que «passa» per ser una avaladora del disurs de Vox eprò ha defesat que «poques persones del PP» han escrit paraules «més dures» que ella contra el partit d'Abascal. «Alguns governen amb el suport de Vox però se'ls considera moderats, és la paradoxa en la que estem instal·lats», assevera.

L'aposta per un govern de concentració

La fins ara portaveu del partit, ha desgranat tots els arguments de Casado per rellevar-la del càrrec, i ha posat sobre la taula la seva aposta per un govern de concentració a Espanya que Casado «rebutja». Des que ho va plantejar, assegura que ha matisat la seva opinió perquè Pedro Sánchez afirma que «prefereix la coalició radical amb forces dissolvents». «Però aquesta deriva de Sánchez no pot impedir que complim amb l'obligació d'exigir una ruptura PSOE-Podemos», ha conclòs.

Alhora, s'ha mostrat contrària al «partiment de càrrecs de la justícia» —l'últim «dic de contenció del sistema» que el PP tenia l'oportunitat d'abanderar la «regeneració»— i al poc interès de Casado per la «batalla cultural».