Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Audiència Nacional

Els CDR detinguts per un delicte de terrorisme ja es troben a l'Audiència Nacional

Després de passar tres nits a la comandància de la Guàrdia Civil de Tres Cantos, han arribat al tribunal sobre les 7 del matí

Audiència Nacional
Els sets CDR detinguts han passat a disposició judicial aquest dijous | ACN

 

Els membres dels  CDR detinguts des de dilluns han arribat a l'Audiència Nacional en un autobús de la Guàrdia Civil cap a les 7 del matí, segons fonts policials. Els set arrestats, acusats de terrorisme, passaran a declarar davant del jutge al llarg d'aquest dijous.

Se'ls va detenir dilluns en el marc d'un operatiu ordenat pel titular del jutjat d'instrucció 6 de l'AN, Manuel García Castellón, i en el qual els agents de la Benemèrita van trobar material i substàncies considerades «precursores» de la confecció d'explosius. Els set independentistes han passat les últimes tres nits a la comandància de la Guàrdia Civil de Tres Cantos, a Madrid, a l'espera de passar a disposició judicial.

Parlen de «projectes terroristes» ben definits 

El ministeri públic considera que  formaven un «grup terrorista d'índole secessionista català» i creu que planejaven atemptar entre l'1-O i la sentència. Els set independentistes han passat les últimes tres nits a la comandància de la Guàrdia Civil de Tres Cantos, a Madrid, a l'espera de passar a disposició judicial.

detingut CDR
Un dels detinguts a Sabadell dins l''Operació Judes' | Catalunya Diari

 

Segons el relat de la fiscalia, els detinguts preparaven «projectes terroristes amb fins secessionistes» i justifica que fossin arrestats davant la «certesa» que pensaven actuar entre l'aniversari de l'1-O i l'anunci de la sentència del judici als dirigents independentistes al Tribunal Suprem. El ministeri públic va argumentar que calia «avortar el projecte que hauria pogut ocasionar danys irreparables  a causa de com d'avançats estaven els preparatius».

 

Concentracions rebutjant les detencions i la causa judicial

L'independentisme va respondre a les detencions amb protestes a diversos municipis de Catalunya i amb indignació per part dels representants polítics. El president de la Generalitat, Quim Torra, va demanar explicacions per carta al cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, i ha considerat «intolerable» que es vulgui criminalitzar l'independentisme i se l'acusi de «moviment rebel i terrorista».

A les 8 hores d'aquest dijous un grup de suport als arrestats ha convocat una concentració  davant de l'AN per reclamar el seu alliberament. Delegacions d'ERC, JxCat i EH Bildu també estaran a les portes del tribunal per donar suport als detinguts.

Precedents de CDR acusats de terrorisme

Les detencions de dilluns per suposats delictes de terrorisme no són les primeres que fa la Guàrdia Civil a membres dels CDR. L'abril del 2018, i també per ordre de l'Audiència Nacional, es va detenir l'activista de Viladecans Tamara Carrasco i es va intentar fer el mateix amb Adrià Carrasco, d'Esplugues de Llobregat. Aquest últim, però, va poder fugir a Bèlgica, mentre Tamara Carrasco era obligada a romandre permanentment al seu terme municipal.

Mesos després, al novembre, l'Audiència va retirar les acusacions de terrorisme i va remetre les actuacions als jutjats catalans, que encara segueixen el seu tràmit per desordres públics. Tamara ja pot sortir de Viladecans, però l'Adrià encara segueix a Bèlgica. A tots dos se'ls acusa d'incitar a través de les assemblees dels CDR a cometre desordres públics i a bloquejar vies de comunicació.

D'altra banda, els Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil han fet des de la tardor del 2017 diverses detencions de membres dels CDR per desordres públics  en tallar carreteres o vies de tren, i en alguns d'aquests casos després que els investigats no es presentessin voluntàriament a declarar davant de la policia o el jutjat.

També et pot interessar...