Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Centenars de persones s’han concentrat aquesta tarda davant les seus de JxCat i ERC

Centenars de persones es manifesten en contra dels pactes d'ERC i JxCat amb el PSC

Convocats per ANC, avisen que no acceptaran una abstenció per investir Pedro Sánchez

Centenars de persones s’han concentrat aquesta tarda davant les seus de JxCat i ERC
Centenars de persones s’han concentrat aquesta tarda davant les seus de JxCat i ERC | ANC

Centenars de persones s'han concentrat aquesta tarda davant les seus de JxCat i ERC convocades per l'Assamblea Nacional Catalana (ANC), per fer «un toc d'atenció pels pactes que han signat amb partits del 155» i per remarcar que estan en contra d'una abstenció en la investidura de Sánchez: «No acceptarem una abstenció en la investidura d'un govern que inclogui una formació política del blc repressor», afirma l'entitat.

La protesta ha estat davant de les seus d'ERC i JxCat, al carrer Calàbria de Barcelona. Els assistents portaven banderoles de mà amb l’etiqueta #Stop155, i s’han desplegat 155 cadires amb missatges que deien «Ni pactes ni abstencions amb el 155», en contra dels pactes post-electorals amb el PSC en municipis, consells comarcals i diputacions. 

Centenars de persones s’han concentrat aquesta tarda davant les seus de JxCat i ERC
Centenars de persones s’han concentrat aquesta tarda davant les seus de JxCat i ERC | Twitter (@EricCastel74)

 

La protesta principal va encarada directament en el ple de la Diputació de Barcelona que se celebrarà demà, i on podria trencar-se «la unitat independentista» amb un pacte entre els de Carles Puigdemont i els socialistes.  L'objectiu de col·locar 155 cadires davant les seus era escenificar que ara aquestes formacions «prioritzen ara les cadires» abans que la independència, segons la formació.

Durant la concentració, s'han pogut escoltar crits de «traïdors», «botiflers», «pesseteros», «cara-dures» o «u d'octubre, ni oblit ni perdó» durant més d'una hora.  Els manifestants han demanat més unitat, exclamant que «sense unitat no hi ha independència» i han afirmat que «la paciència s'ha acabat».  Tot i això, també s'han pogut escoltar crits de «Puigdemont, el nostre president».

 

JxCat i ERC ho intenten, però ja no queda esperança

Les direccions de JxCat i ERC han intensificat els contactes -tan interns com amb l'altre soci de Govern-, en un darrer intent per revertir l'entesa entre postconvergents i PSC a la Diputació. Les converses, però, tenen escasses opcions d'acabar amb un pacte independentista, i tant fonts de JxCat com d'ERC ja admeten poc marge a les negociacions. A  JxCat hi ha diversitat d'opinions sobre si cal donar preferència a PSC o ERC, mentre els republicans pressionen perquè els socialistes quedin fora del pacte.

El president del PDeCAT, David Bonvehí, i el número tres del partit, Ferran Bel, han estat avui al Parlament, on també hi ha hagut diverses reunions paral·leles entre consellers i els dos partits afectats. Entre les files de JxCat hi ha diversió d'opinions entre els qui aposten per trencar amb el PSC i governar la Diputació de Barcelona amb ERC, tal com passa a Sant Jaume, i entre els qui recelen dels republicans pels pactes municipals i secunden l'entesa amb els socialistes.

Pere Aragonès i Quim Torra
Pere Aragonès i Quim Torra | ACN

 

Tant des del grup parlamentari de JxCat com des de la direcció del PDeCAT admeten que el pacte amb el PSC a la Diputació de Barcelona pot afectar negativament l'endreça que ha de fer l'espai postconvergent a partir del setembre.

Ara mateix la principal diferència entre JxCat i ERC és que els primers volen posar damunt la taula la revisió dels pactes amb el PSC també a ajuntaments i consells comarcals, però els republicans només s'obren a parlar de la Diputació de Barcelona.

Al seu torn, els comuns es mantenen amb el posicionament de no donar suport a cap fórmula de govern a la Diputació de Barcelona on hi hagi "partits de la dreta" com JxCat, Cs i PPC. La formació insisteix en el tripartit d'esquerres amb PSC i ERC. Així mateix, no aclareixen si aquest dijous presentaran un candidat a la investidura a l'òrgan.

 

També et pot interessar...