Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

Segons el CEO, ERC guanyaria les eleccions

El Centre d'Estudis d'Opinió determina que segueix havent-hi majoria independentista
Estelades celebrant la independència de Catalunya | Cedida

 

Segons l'últim baròmetre publicat pel Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), un 46,7% de la població catalana es mostraria a favor de la independència, mentre que un 44,9% s'hi oposa. La diferència s'escurça respecte del baròmetre anterior, del mes de maig. D'altra banda, Esquerra Republicana obtindria entre 35 i 37 escons, guanyant així les eleccions. Ciutadans patiria un descens dràstic, situant-se entre els 29 i 30 escons.

 

Per la seva banda, Junts per Catalunya o la forma amb què decidís presentar-se el PDECat es situaria com a tercera força al Parlament, pràcticament empatada amb C’s amb 27-29 diputats. En quart lloc es situaria el PSC de Miquel Iceta que tornaria a millorar els seus resultats i pujaria fins als 19-20 diputats. La cinquena i sisena posició se les disputarien entre Catalunya En Comú Podem i la CUP amb entre 8 i 10 escons cadascú. Per últim, el PP seguiria sense poder formar un grup parlamentari propi, ja que mantindria els seus actuals 4 diputats o, fins i tot, en podria perdre un.

 

D'aquesta forma, malgrat la davallada del partit encapçalat per Carles Puigdemont, la majoria independentista al Parlament no es veuria en perill degut a la gran pujada que protagonitzaria la CUP. Una tendència a l’alça del sector independentista reflectida en aquest baròmetre general realitzat amb més de 1.500 enquestes, realitzades entre el 23 de juny i el 12 de juliol.

 

ERC també guanyaria les eleccions al Congrés

D'altra banda, el baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió també dona a victòria d’unes hipotètiques eleccions al Congrés a ERC a Catalunya amb entre 13 i 14 escons, molt per sobre dels 9 que té actualment. Catalunya en Comú Podem i el PSC es barallarien per la segons posició amb 9 disputats cadascú, significant una davallada dels comuns i un ascens dels socialistes respecte de les anteriors eleccions.

 

Per la seva part, el PDECat amb 7-8 escons obtindria un resultat bastant similar al dels últims comicis. Ciutadans, malgrat el gran auge que ha tingut en els darrers temps a Catalunya, quedaria en cinquè lloc amb 6 diputats, un més que l'any 2016. Per últim, el PP cauria en picat dels 6 diputats actuals a només 2.

 

  

El director del CEO, Jordi Argelaguet, creu que aquestes enquestes demostren una certa «estabilitat» en la intenció de vot dels catalans a les eleccions al Congrés, tot i que l'arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa podria fer revifar encara més al PSC. Aquest baròmetre es va fer just després de la moció de censura a Rajoy i l’arribada del nou president del govern espanyol al poder.

 

Comentaris