Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president Quim Torra al seu despatx en una imatge

El Cercle d'Economia: «Catalunya no es pot permetre aquesta paràlisi política»

L'associació reclama un model econòmic «més descentralitzat per evitar populismes» i reactivar l'activitat

El president Quim Torra al seu despatx en una imatge
L'advertència va clarament dirigida al Govern Torra.  | Cedida

El Cercle d'Economia diu que Catalunya «no es pot permetre seguir captiva d'una paràlisi política que té conseqüències en múltiples dimensions» i considera que la crisi de la covid-19 es presenta com «la darrera oportunitat per aixecar la productivitat, distribuir beneficis[...]i posar les bases d'una economia més industrial i sostenible».

Enfortir la cohesió social, una de les claus

En una carta publicada aquest dijous, l'associació creu que l'aposta per una economia «més diversificada i descentralitzada» és la recepta per transformar i reactivar l'activitat a Catalunya i l'Estat i demana a les institucions polítiques que es converteixin en l'instrument «que faci possible l'esperada resiliència» i eviti fenòmens basats en posicionaments «il·liberals i populistes».

L'agrupació presidida per Javier Faus  creu que la política econòmica «és i seguirà sent clau» pel que fa a la reconstrucció del país i demana que es prenguin mesures «urgents» per «esmorteir l'impacte de la crisi sanitària sobre les famílies i les empreses, posant atenció als col·lectius més vulnerables». En aquest sentit, ha apuntat que és «imprescindible»  desenvolupar una «visió de futur» per destinar recursos que «enforteixin la cohesió social del país». «Els països que no aconsegueixin fer aquest pas transformacional seran els que acabaran patint més persistentment les conseqüències de la crisi», es llegeix a la carta.

Pel  Cercle, l'economia del futur ha de ser «més innovadora, digitalitzada i que aposti decididament per un augment de la productivitat invertint en projectes relacionats amb la indústria, l'economia circular, la digitalització, les ciències de la vida i tot el sector de l'oci i de la cultura». L'associació reconeix que la identificació dels clústers econòmics més potents «no serà fàcil», i és per això que també demana que es reforcin polítiques educatives, de formació dels treballadors i d'ocupació.

Crítica al centralisme

Segons el Cercle, l'estat espanyol «pateix una deriva centralitzadora des de fa dècades» que, «lluny de corregir-se, s'ha accentuat els darrers anys». L'associació subratlla que aquesta tendència ha comportat «conseqüències polítiques i econòmiques pel conjunt d'Espanya» i creu que l'escenari actual ofereix «una oportunitat d'or»  per redreçar la situació.

De fet, l'organització ha afirmat que el centralisme i l'aïllament d'algunes zones «alimenten un marc mental que no serveis pels reptes del present». «La reconstrucció econòmica i social exigeix col·laborar i cooperar; col·laborar amb els governs, especialment l'espanyol, i cooperar amb les empreses», ha afegit el Cercle. És per això que l'associació ha apel·lat al Govern de la Generalitat  que surti elegit a les pròximes eleccions que «prioritzi la recuperació social i econòmica des d'una perspectiva a mitjà i llarg termini i que dugui a terme una política econòmica dialogant, realista i previsible».