Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president de la Generalitat, Quim Torra.

Chacón alerta: «El comerç tradicional està en perill»

La consellera d'Empresa alerta que ara afrontem un xoc de demanda «per la disminució del poder adquisitiu»

El president de la Generalitat, Quim Torra.
El govern Torra avisa del perill que corre el petit comerç. | ACN

La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha reconegut que el sector del petit comerç ha estat un dels que més ha patit l'aturada per la  crisi del coronavirus  i ha calculat que un 30% de les botigues de Catalunya poden tenir dificultats «en els propers mesos». Chacón ha alertat també que la pandèmia ha canviat els hàbits de consum, impulsant la digitalització i el comerç electrònic.

«El comerç tradicional està en perill si no s'acaba reformulant arran del covid-19», ha assenyalat Chacón aquest dilluns al fòrum Barcelona Tribuna. A banda, la consellera d'Empresa ha avisat que després del xoc d'oferta inicial —pel tancament generalitzat— ara cal afrontar un xoc de demanda «per la disminució del poder adquisitiu» de la ciutadania.

«El punt dèbil és que no tenim suficient finançament»

«El primer que hem de fer és saber on som. Aquesta crisi és molt diferent de la del 2008 i, per això, també calen solucions diferents», ha començat la seva intervenció Chacón, en una conferència telemàtica titulada 'Catalunya en pausa: com ens reactivem'.

«En aquesta ocasió caldrà una despesa pública sense precedents per apaivagar els efectes de la pandèmia», ha reflexionat en veu alta la  consellera d'Empresa i Coneixement, que ha reiterat que la priorització dels recursos en segons quins sectors «condicionarà els propers anys». «Si ara no vetllem per l'economia productiva no hi haurà recursos en el futur per als serveis socials», ha posat sobre la taula Chacón. Això sí, la consellera d'Empresa ha destacat que el taló d'Aquil·les continua essent l'infrafinançament.

«El punt dèbil és que no tenim finançament suficient per afrontar la recuperació econòmica», ha acceptat Chacón, que ha apuntat directament a l'estat espanyol i, específicament, al repartiment dels ajuts europeus. «Cal que siguin territorialitzats i en funció del pes econòmic i industrial de cada comunitat autònoma», ha reiterat la consellera d'Empresa i Coneixement, que ha calculat que només en turisme Catalunya hauria de rebre uns 7.000 MEUR d'ajudes de Brussel·les. Segons Chacón, la crisi del coronavirus ha generat també algunes oportunitats per a l'economia catalana com la possible «relocalització» d'activitats després del tancament de fronteres i les dificultats d'importació de gegants com la Xina.

La «deslleialtat» de Nissan amb Catalunya

«Alguns fabricants ja s'estan plantejant proveïdors locals», ha afirmat Chacón. Finalment, i sobre la marxa de Nissan de Catalunya, la consellera d'Empresa veu «molt difícil» que l'empresa es pugui replantejar el tancament. «Veig molt complicat que vulguin seguir treballant a Catalunya perquè es tracta d'una decisió global d'una multinacional», ha comentat Chacón, que ha retret certa «deslleialtat» de Nissan cap a les administracions catalana i espanyola.

«Han pres la decisió sense voler ni escoltar les ofertes de competitivitat que la Generalitat li oferia per mantenir-se a la Zona Franca», ha lamentat la consellera d'Empresa i Coneixement.