Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La candidata del PDeCAT a la presidència de la Generalitat, Àngels Chacón.

Chacón recorda que el PDeCAT és independentista i insisteix: «No pactarem amb el PSC»

La candidata assegura que la promesa d'aconseguir la independència en 18 mesos va ser «en certa manera» un engany

La candidata del PDeCAT a la presidència de la Generalitat, Àngels Chacón.
La candidata del PDeCAT a la presidència de la Generalitat, Àngels Chacón. | ACN

La cap de llista del PDeCAT a les eleccions, Àngels Chacón, s'ha compromès a no donar suport a una investidura del candidat del PSC, Salvador Illa, encara que impliqui segones eleccions. «Hem de ser coherents», ha assegurat en una entrevista a 'Els matins' de TV3. La candidata ha assegurat que el partit no donarà suport per investir un «candidat del 155», tot i que no ha descartat arribar a acords en altres aspectes com la rebaixa de la quota d'autònoms. «Una altra cosa és la presidència de la Generalitat», ha assegurat. Per altra banda, l'exconsellera d'Empresa i Coneixement ha reconegut que la promesa d'aconseguir la independència en 18 mesos va ser, «en certa manera» un engany i es van cometre errors, «i molt grossos».

Compromís de no pactar amb el PSC

El PDeCAT, conjuntament amb JxCat, ERC i la CUP, s'ha compromès per escrit a no pactar govern amb el PSC després de les eleccions del 14 de febrer. «No farem president un candidat del 155», ha manifestat la candidata del partit demòcrata. Tot i això, Chacón no ha descartat arribar a acords puntuals, com un eventual suport als pressupostos generals de l'Estat o polítiques concretes relacionades amb el «model de país» del PDeCAT.

Per altra banda, la cap de llista de la formació ha assegurat que la promesa d'assolir la independència en 18 mesos «en certa manera» va ser un engany. La candidata l'ha atribuït a la repressió de l'Estat, però també ha reconegut que van cometre errors «i grossos». Per això, ha afirmat que el PDeCAT no alimentarà «la frustració» i ha reclamat l'amnistia, el reconeixement internacional, un referèndum pactat amb l'Estat i una unitat estratègica de l'independentisme. La candidata també ha reconegut que en la primera fase de la pandèmia hi va haver «moltes discrepàncies» entre els membres del Govern. Chacón ha estat més crítica amb la gestió de l'Executiu durant la segona onada, perquè les lliçons haurien d'haver estat «apreses» i s'ha «agreujat» la «descoordinació» entre els membres del Govern.

Les enquestes internes els donen entre 5 i 6 diputats

La candidata ha presentat també el seu «mode del país» i ha reclamat una reducció de la pressió fiscal, però no una «harmonització fiscal». «Vull tenir les competències», ha assegurat. La cap de llista també ha defensat un sistema d'educació pública de qualitat i una escola concertada amb una «adequació laboral» de les retribucions i condicions. Chacón ha assegurat que les enquestes pròpies dels partits els donen entre cinc i sis diputats. De totes maneres, ha afirmat que, en cas de no tenir representació en el Parlament, «tot el que representa el PDeCAT», amb més de 8.000 associats i 200 alcaldes «no desapareixerà».