ÚLTIMA HORA

🚨 Sanitat obre la porta a mantenir els confinaments perimetrals per Nadal

El CIS augmenta l'avantatge del PSOE respecte a la resta de partits en l'última enquesta

A Catalunya, el PSC també es convertiria en el partit més votat gràcies a una intenció de vot del 25,6%, mentre que ERC tan sols aglutinaria un 15,5% dels vots

Pedro Sánchez
El CIS augmenta l'avantatge del PSOE respecte a la resta de partits en l'última enquesta | CatalunyaDiari.cat

Ja s'han fet públics els resultats de l'última enquesta duta a terme pel Centre d'Investigacions Sociològiques, més conegut com a CIS. L'estudi auspicia una gran pujada del PSOE respecte a la resta de partits, fins al punt que podria arribar a doblar al PP i a superar els vots totals que aglutinarien les formacions de Pablo Casado i Albert Rivera. I és que, segons el baròmetre del CIS, els socialistes rebrien un 33,3% dels vots, mentre que el PP aconseguiria el 16,7% i C's tan sols el 15,3%.

En el cas dels partits catalans, els resultats tampoc compten amb diferències massa notòries. Així les coses, el PSC es convertiria en la primera força política en recollir un 25,6% de la intenció de vot, una xifra força superior a la que s'espera que aconsegueixi ERC —15,5%—. En el tercer lloc del rànquing estarien situats els Comuns —11%—, seguits de ben a prop per Cs —9,3%— i el PP —4,9%—, mentre que el PDeCAT tan sols comptaria amb un 3,1% de suport entre la població.

PSOE i Podemos podrien pactar i governar

Els resultats, que s'han fet públics tan sols cinc dies abans de la dissolució de les Corts Generals, també situen a Podemos com a quarta força política amb un 14,5% de la intenció de vot, mentre que l'èxit de VOX davallaria lleugerament respecte a l'última enquesta del mes de gener i obtindria un 5,9%.

Santiago Abascal
VOX treuria pitjors resultats que els que van pronosticar l'última enquesta | CatalunyaDiari.cat

Si el que diu el CIS s'acaba complint, PSOE i Podemos podrien governar en coalició i situar-se al capdavant del Congrés en aglutinar un 47,8% dels vots totals dels ciutadans, mentre que el trio de dretes tan sols recull un 37,9% de la intenció directa de vot.

El CIS només té en compte la intenció directa del vot

Però l'estudi del CIS compta amb una sèrie d'inconvenients que també s'han de tenir en compte. Per exemple, és important destacar que el treball de camp de l'estudi es va realitzar entre l'1 i el 10 de febrer, i des d'aleshores la situació política espanyola ha canviat considerablement. A més, tan sols van ser preguntades 3.000 persones.

Però no només això. I és que les dades es basen en la intenció directa dels espanyols, i obvien altres aspectes com la simpatia cap a les sigles i el candidat o el record de vot, els quals són factors d'importància i que també poden influir en la decisió final. Tot això sense tenir en compte que aquesta mena d'enquestes acostumen a afavorir les esquerres perquè els seus votants tenen menys problemes a l'hora de reconèixer a qui dirigeixen el vot durant els comicis. 

 


Comentaris

envia el comentari