Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El CIS de Catalunya mostra una victòria per a ERC amb el 23,4% dels vots

L’enquesta d’unes possibles eleccions catalanes deixaria el PSC en segon lloc i VOX extrauria un 0,9% dels vots

ERC guanyaria unes eleccions al Parlament de Catalunya celebrades ara mateix
ERC guanyaria unes eleccions al Parlament de Catalunya celebrades ara mateix | Europa Press

 

L’última enquesta realitzada pel Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) sobre quin partit guanyaria  si es realitzessin actualment unes eleccions generals a Catalunya, apunta una clara victòria per ERC amb un 23,4% dels vots, mentre que el PSC recuperaria la segona posició, amb un 20,1%, i els comuns quedarien en tercer lloc, amb un 14,2% dels vots.  Pel que fa a VOX, obtindrien un 0,9% dels vots electorals.

ERC com a possible guanyador de les eleccions

Ja al mes de novembre, en l’enquesta que va realitzar el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), deia que  la formació independentista incrementaria els seus escons entre 36 i 38 diputats i, en aquesta mateixa línia, l’auge republicà reforçaria el sobiranisme a l’hemicicle.

Durant aquesta enquesta un 47,2% dels catalans va confirmar que volien que Catalunya esdevingui un estat independent. Dada que augmentava en relació al darrer sondeig, ja que aleshores la quota sobiranista ascendia al 46,7%.

Així mateix, la  majoria de les forces independentistes a la cambra catalana  oscil·laria entre els 69 i els 73 escons. La diferència més destacada entre aquestes dues enquestes és que els Comuns reduirien el nombre d’escons, ja que en aquesta última enquesta han aconseguit un 14,2% dels vots.

El PSOE sortiria vencedor en unes eleccions a nivell estatal
El PSOE sortiria vencedor en unes eleccions a àmbit estatal | Cedida

 

PSOE guanyaria a Espanya

El CIS també ha tret un baròmetre sobre l’enquesta realitzada si es fessin actualment unes eleccions a escala estatal. En aquest cas, la victòria seria pel PSOE amb un 28,9% dels vots, una davallada respecte al baròmetre del mes passat que els situava en un 31,2%.  En canvi, el PP mantindria el 19,1% dels vots que ja se li havien pronosticat fa un mes.

En tercera posició se situa Ciutadans, amb el 17,9% dels vots (tres dècimes menys que a l’últim baròmetre, on va obtenir el 18,2%) i per darrere seu Podemos, que amb un 14,9% dels vots –incloent-hi confluències- perd tres punts respecte al mes de novembre, quan va obtenir un 18%.

El baròmetre també recull  el creixement de VOX, que entraria al Congrés amb el 3,7% dels vots, en un ascens sostingut en les dues últimes projeccions (1,3% i 2,5%, respectivament).