Pedro Sánchez, durant la compareixença després de la reunió amb els presidents de les comunitats. 14 de juny de 2020.

El PSOE no pateix desgast per la gestió de la pandèmia, segons el CIS

Els socialistes obtindrien el 31,2% mentre que els populars baixen lleugerament al 20% i Vox recupera el tercer lloc

El PSOE es manté estable en estimació de vot amb un 31,2% i augmenta una dècima al baròmetre del juny del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) en relació amb el del mes anterior. Si se celebressin ara unes eleccions espanyoles, la distància amb el principal partit de l'oposició, el PP, s'eixamplaria lleugerament fins a l'11,2%, ja que els populars perden tres dècimes i se situen en el 20%.

L'independentisme, també estable

En canvi, Vox puja 1,2 punts fins al 12,5% de l'estimació de vot i torna a situar-se en tercera posició. Unides Podem cau a la quarta però es manté estable en estimació de vot amb només una dècima menys, amb l'11,4%. Cs perd 1,1 punts després d'haver-ne augmentat gairebé tres a l'últim baròmetre.

L'independentisme es manté estable. ERC  se situaria en el 2,6% de l'estimació de vot (tres dècimes menys),  JxCat obté el mateix 1,2% de l'últim baròmetre i la CUP segueix amb el 0,7%. El baròmetre del mes de juny es va realitzar entre l'1 i el 9 de juny.

El PSOE no pateix, per ara, desgast electoral

Els partits que formen el govern de coalició (PSOE i Unides Podem) sumen el 42,6% de l'estimació de vot, que està per sobre de la suma dels tres partits de la dreta espanyola. PP, Vox i C's sumen el 41,9%. La gestió del coronavirus castiga més a Unides Podem que al PSOE, ja que segueix baixant en estimació de vot. Ja ho va fer al CIS de maig en mig punt i ja ho va fer a l'abril. Al juny només baixa una dècima però, en canvi, el PSOE aguanta posicions amb un increment d'una dècima després d'haver patit una davallada de set dècimes les primeres setmanes de l'estat d'alarma.

Dels principals partits d'àmbit estatal, el que més retrocedeix aquest mes és C's, que ha estat donant suport a les pròrrogues de l'estat d'alarma i acordant amb el govern espanyol, mentre que Vox, que ha seguit instal·lat en la confrontació, és el que més ha augmentat. El líder dels principals partits amb una valoració més alta és Pedro Sánchez amb un 4,9 seguit d'Inés Arrimadas amb el 3,9 i Pablo Iglesias amb el 3,7. Els pitjors valorats són Pablo Casado amb un 3,4 i Santiago Abascal amb un 2,3.

Mesures «necessàries» pel coronavirus

Pel que fa a la crisi del coronavirus, el 53,7% dels enquestats creuen que les mesures que ha adoptat Espanya són «molt necessàries» i el 33,9% «força necessàries». El 41,2% no tindria problema amb noves pròrrogues de l'estat d'alarma. El 80,7% creu que les conseqüències econòmiques i laborals seran «molt greus».

En relació amb les vacances d'estiu, el 65,7% dels enquestats diu que no té pensant fer-ne mentre que el 27,2% diu que sí. D'aquests, el 89,9% pensen desplaçar-se per Espanya mentre que només un 6% a l'estranger. Els que preveuen viatjar pensen allotjar-se majoritàriament en la sega segona residència (27,8%), un hotel o aparthotel (26,3%) o pis de lloguer o turístic (20,4%).