El CIS reforça Pedro Sánchez

La mostra ha recollit més de 18.000 entrevistes

Pablo Casado amb Pedro Sánchez
Pablo Casado amb Pedro Sánchez | Cedida

El Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) ha presentat aquest dimarts la seva macroenquesta electoral sobre els comicis generals del pròxim 10 de novembre, un estudi per al qual s'han realitzat gairebé 18.000 entrevistes personals en les primeres setmanes del mes d'octubre. El sondeig electoral, amb una mostra molt superior al de les empreses privades, oferirà percentatges d'estimació de vot de les diferents formacions polítiques, així com un càlcul d'assignació d'escons al Congrés.

Les entrevistes han recollit fets rellevants com l'anunci de la data d'exhumació de Franco, la irrupció de Más País, el gir de Ciutadans obrint la porta a no bloquejar la investidura de Pedro Sánchez, l'aniversari del referèndum il·legal de 2017 i fins i tot podria arribar la sentència del Suprem, que es va conèixer el dia 14.

 
Made with Flourish

Resultats segons el CIS

PSOE: 133-150 diputats

PP: 74-81 diputats

Podemos: 27-33 diputats

VOX: 14-21 diputats

Ciutadans: 27-35 diputats

Més País 2 diputats

ERC: 16-18 diputats

JxCAT: 4-6

CUP: 1-2

L'enquesta del CIS, doncs, dibuixa un escenari molt favorable als socialistes, que podrien governar només amb el suport de Podemos. La diferència entre PSOE i PP seria de 60 escons, molt superior al que marquen les enquestes dels mitjans, que situen la diferència entre 20 i 25 diputats. Cal tenir en compte que la metodologia  emprada pel CIS per a la seva sondeig d'octubre és la mateixa que la utilitzada al setembre, i diferent per tant a l'aplicada en els anteriors sondejos, en què només es publicava la intenció directa de vot. Ara s'ofereix estimació de vot en introduir la cuina de manera similar a com fan per norma tots els instituts demoscòpics.


Comentaris
Mireia
Les enquestes del CIS m'inspirarien més confiança si no hi vegués una intenció suggestiva a favor del partit que hi ha al govern.

envia el comentari