Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de Pedro Sánchez en roda de premsa

El CIS continua pronosticant un creixement del PSOE, però menor que mesos enrere

El baròmetre d'octubre situa el PP i Vox amb intencions de vot menors a les de les darreres eleccions, però frenen la caiguda respecte mesos anteriors

Imatge de Pedro Sánchez en roda de premsa
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu. | Catalunya Diari

El baròmetre del mes d'octubre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) deixa a Pedro Sánchez un sabor agredolç de boca. D'una banda, el president del govern espanyol veu com es consolida el creixement del PSOE respecte a les darreres eleccions generals, celebrades el 10 de novembre de 2019 —encara no fa un any. De l'altra, però, el creixement dels socialistes es veu frenat en comparació amb mesos enrere. 

L'ascens del PSOE i les caigudes del PP i Vox, frenats

Així doncs, el PSOE guanyaria ara les eleccions generals amb el 30,8% dels vots, 2,8 punts més que als darrers comicis, però 1,3 menys que el màxim registrat pels socialistes en els darrers mesos: el CIS de juliol els donava el 32,1% dels suports. Per darrere, el PP seguiria caient, però no tant com es pronosticava mesos enrere. Si el 10-N Pablo Casado va obtenir el 20,8% dels sufragis, ara es quedaria amb el 18,9%, escalant ja el 18,1% de l'anterior CIS. Així doncs, la distància entre el PSOE i el principal partit de l'oposició se situaria en els 11,9 punts.

Vox es consolidaria com a tercera força, però del 15,1% dels vots del passat 10 de novembre, passaria ara al 12,5%. Amb tot, la formació presidida per Santiago Abascal sembla recuperar-se d'una caiguda important dels darrers CIS, que els havien arribat a situar en l'11,7% dels suports. Unides Podem, en canvi, continua perdent adeptes: del 12,9% assolit el 10-N passa ara a l'11,7%, registrant un nou mínim en els CIS de l'actual legislatura.

C's, amb dificultats

A l'altra cara de la moneda hi hauria Ciutadans, que després de la patacada de fa onze mesos, està obligat a recuperar terreny. Val a dir, però, que ho fa a una velocitat menor de la que voldria Inés Arrimadas: del 6,8% obtingut el 10 de novembre de 2019, C's assoliria ara un 8,8%. El pitjor de tot és que fa un mes, es pronosticava un 10,6% dels vots per a Ciutadans, que no consolida el seu creixement i mostra dificultats per arrelar els suports que obté en moments determinats en funció de la situació política. La volatilitat serà un dels obstacles d'Arrimadas en la batalla de recuperar el paper central de C's en la política espanyola. Per la seva banda, el CIS també indica una pèrdua de suports dels partits independentistes: ERC obtindria un 3,3% dels vots (3,6% el 10-N); JxCat un 1,8% (2,2% el 10-N); i la CUP un 0,5%, la meitat que fa un any.