Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Nacho Martín Blanco

Ciutadans exigeix a Aragonès que no atribueixi l'ajustament pressupostari a Madrid

Tanmateix reconeix que la responsabilitat per aquest ajust pot ser «compartida» amb el govern espanyol

Nacho Martín Blanco
Ciutadans exigeix a Aragonès que no atribueixi l'ajustament pressupostari a Madrid | ACN

Ciutadans espera que el vicepresident i el conseller d'Economia, Pere Aragonès, comparegui al Parlament per explicar la retallada de despesa pública i reclama que no ho atribueixi a «l'etern Madrid ens roba». Aragonès va dir dilluns estar disposat a comparèixer al Parlament per explicar «les conseqüències de l'asfíxia econòmica del govern espanyol contra Catalunya» després que els comuns i la CUP sol·licitessin la seva compareixença.

El diputat Nacho Martín Blanco ha afirmat a SER Catalunya que el discurs del titular d'Economia és el paradigma d'un discurs «populista» i ha carregat contra ell per «negligència en la gestió de la despesa». «Seria bo que digués que està disposat a explicar la retallada i no a dir sempre que és culpa de Madrid», ha anotat Martín Blanco, que  ha admès que la responsabilitat per aquest ajust pot ser «compartida» amb el govern espanyol.

Reconeix mancances del govern espanyol

Segons Martín Blanco, Catalunya «té les llistes d'espera i de dependència més llargues d'Espanya i més nens estudiant en barracons» i, per tant, creu que «alguna responsabilitat deu tenir» el Govern. D'altra banda, ha considerat que la seva forma de governar és «molt irresponsable».  Tot i reconèixer les mancances per part del govern espanyol, el diputat de la formació taronja  ha recriminat que el Govern deixi buida la cadira per debatre sobre el nou sistema de finançament de les comunitats autònomes.

Ciutadans pren distància respecte als pressupostos del 2020, que el Govern té la intenció de presentar de cara al setembre. El diputat de Cs creu que és complicat donar credibilitat a l'executiu de Torra, que «ha tingut temps sobrat per presentar els pressupostos i ha estat bolcat en altres gestos». Ha rebutjat poder seure a una negociació perquè el Govern «s'entesta a introduir partides inconstitucionals» als comptes i «continuar tensant la corda» amb l'Estat espanyol.

C's «referent incontestable» a Catalunya

El diputat també ha rebutjat, de nou, una possible entesa entre Cs i PP per anar junts a les pròximes eleccions catalanes, en una fórmula semblant a la de Navarra Suma. Per Martín Blanco, el seu partit és el «referent incontestable» a Catalunya i la «casa gran del constitucionalisme» que cal preservar. Amb PSC i comuns sí que podrien fer un acostament, en cas que la correlació de forces ho permetés, en uns nous comicis. Tot i això, ha criticat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a qui ha acusat de ser una independentista encoberta.

Sobre les negociacions a Madrid,  Martín Blanco ha descartat de nou que el seu partit pugui donar suport a Sánchez d'alguna manera. «És ell qui trenca amb el pacte constitucional», ha assegurat, considerant que «ja ha triat» els seus socis i ha rebutjat PP i Cs per dir-los «feixistes» a raó de la concentració de Colón. «No és digne ni responsable per a un govern d'Espanya dir fatxa a qui porta la bandera del país», ha retret.

Finalment, sobre el seu suport a Isabel Díaz Ayuso per ser investida presidenta de la Comunitat de Madrid malgrat la possible relació amb la trama Púnica, Martín Blanco ha garantit que el seu partit la «farà caure» si acaba sent investigada.

També et pot interessar...