Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'Albert Rivera, aquest dilluns, 10 de novembre, a la seu de Ciutadans després d'anunciar la seva dimissió com a líder de la formació taronja.

Ciutadans comença el seu particular 'Joc de Trons' per triar el successor d'Albert Rivera

Inés Arrimadas, favorita a ser la nova líder dels taronges | Toni Roldán, Luís Garicano o, fins i tot, Juan Carlos Girauta, noms a tenir en compte en la nova etapa del partit antinacionalista

Imatge d'Albert Rivera, aquest dilluns, 10 de novembre, a la seu de Ciutadans després d'anunciar la seva dimissió com a líder de la formació taronja.
Imatge d'Albert Rivera, aquest dilluns, 11 de novembre, a la seu de Ciutadans després d'anunciar la seva dimissió com a líder de la formació taronja. | ACN

Albert Rivera ha presentat la seva dimissió com a president de Ciutadans i ha anunciat un Congrés Extraordinari per a triar el seu successor, o successora, al capdavant dels taronges. Es dóna per fet que agafarà el relleu Inés Arrimadas, després d'haver abandonat la vida política catalana i marxat cap a Madrid. Tanmateix, Arrimadas no és l'única aspirant en aquest 'Joc de Trons' que ha començat al partit antinacionalista.

[predef]catalunya-diari-81[/predef]

Cal recordar que en el procés de negociació posterior a les eleccions generals del passat 28 d'abril alguns dels noms més identificats amb la via socialdemòcrata del partit, com Toni Roldán o els eurodiputats Luis Garicano i Javier Nart. Roldán, fins i tot, va arribar a presentar la seva dimissió com a membre de l'executiva permanent del partit, el màxim òrgan de govern de la formació.

Ara, Roldán, de qui es preveu un possible endavant per liderar Ciutadans, ha fet una piulada en les darreres hores que es pot entendre com un programa de govern per Ciutadans.

El paper del nucli fundacional de Ciutadans

Ciutadans va néixer com un moviment impulsat per diferents intel·lectuals catalans com a resposta a la cessió, segons ells, dels socialistes catalans amb el nacionalisme. Després d'aquells noms vinculats a la 'gauche divine', l'esquerra divina, com Arcadi Espada, Albert Boadella, Francesc de Carreras i altres,  el partit prengué forma mitjançant el lideratge d'Albert Rivera. L'any 2006 van donar la sorpresa i obtingueren tres diputats al Parlament.

En les següents eleccions, Rivera es va envoltar de noms molt vinculats a la història dels taronges a Catalunya, com el de Jordi Cañas.  L'antic parlamentari també s'ha posicionat públicament sobre el moment que viu el partit i ha piulat que «en aquest moment difícil tornarem a aixecar el partit».

Així mateix, un altre nom català que s'ha de tenir present, o seguir, en aquesta competició per ser el successor de Rivera, és el del conegut, i polèmic, Juan Carlos Girauta. Les xarxes socials han recollit múltiples peticions de simpatitzants de Ciutadans perquè Girauta tingui un paper en el procés de refundació pel qual ha de passar el partit després del desastrós resultat electoral d'aquest diumenge, 10 de novembre.

Sembla, doncs, que si Arrimadas, la gran favorita, vol regnar sobre els set regnes de Ciutadans haurà, primer, d'unir les diferents ànimes del partit (conservadora, antinacionalista, socialdemòcrata i lliberal) i després tenir present l'opinió d'aquells que van començar amb Rivera a Barcelona ara fa tretze anys. Ah, i no perdre de vista, tampoc, a Manuel Valls qui no tanca la porta a presentar-se al Congrés dels Diputats.