C's i PP s'abstenen a la proposta de Vox d'il·legalitzar els partits independentistes

El Congrés rebutja la proposta que pretenia deixar fora de la llei les formacions que no propugnin la unitat d’Espanya

Inés Arrimadas i Pablo Casado conversen amb José María Espejo Saavedra el gener de 2020.
Inés Arrimadas, presidenta de C's, amb el seu homòleg del PP, Pablo Casado. | Europa Press

C's i PP s’han abstingut aquest dimarts en la votació d’una proposició de Llei del PP que pretenia reformar la Llei de partits per il·legalitzar les formacions independentistes. La iniciativa ha estat rebutjada amb els vots del PSOE, Podem, ERC, PNB, JxCAT, CUP, Bildu, Més País, BNG i Compromís. Vox defensava la reforma adduint que la defensa de la ruptura d’Espanya és «incompatible amb els principis democràtics», en paraules del portaveu Iván Espinosa de los Monteros.

El diputat de JxCAT Jaume Alonso-Cuevillas ha ironitzat recomanant a Vox que es «desacomplexi» i qüestioni ja la il·legalització general dels partits polítics. La diputada de la CUP Mireia Vehí ha recordat al PSOE que Vox és «un problema per a la democràcia» però «les forces progressistes no els planten cara». «En aquest Congrés no es pot plantar de monarquia però si d’il·legalitzar els partits independentistes». El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, ha afirmat que la proposició de Vox és una «cafrada» que intenta il·legalitzar més de dos milions de persones a Catalunya. Ha advertit l’esquerra espanyola que el que avui es planteja al Congrés com una proposta de llei «d’aquí a tres o quatre anys pot ser un reial decret».

PP i C's posen en dubte la legalitat de la proposta

El diputat del PP José Antonio Bermúdez de Castro ha afirmat que la seva formació no dóna suport a la iniciativa perquè l’objectiu requeriria una reforma de la Constitució, i perquè n’hi ha prou amb la Constitució i la Llei de partits —de la què va ser ponent— per aturar qualsevol acció contra la unitat d’Espanya. El PP, ha recordat, ja impulsa iniciatives per suspendre o limitar el finançament de partits que tinguin a les seves files condemnats contra la Constitució, l’ordre públic o l’Estat, prohibir indults i impedir que es presentin a les eleccions als pròfugs de la justícia.

El diputat de C's Guillermo Díaz ha admès que el fons de la iniciativa de Vox és de «dubtosa legalitat». En comptes d’això, Cs proposa establir un tall electoral del 3% perquè les formacions que no obtinguin aquest percentatge a tot l’Estat no puguin tenir representació al Congrés dels Diputats.


Comentaris

envia el comentari