Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president del PDECat, David Bonvehí, i el president Artur Mas, en una imatge d'arxiu

La 'Clàusula Mas' o l'últim cartutx de Puigdemont per atraure el PDECat

La fòrmula, proposada pel president Mas fa uns mesos, passava per un acord entre ambdues formacions que inclogués una clàusula de reversió

El president del PDECat, David Bonvehí, i el president Artur Mas, en una imatge d'arxiu
JxCat ha recuperat una proposta que Artur Mas va fer mesos per intentar salvar l'acord amb el PDECat. | ACN

Recta final de les negociacions entre Junts per Catalunya i el PDECat sobre l'encaix dels dos partits, amb la incògnita de si hi haurà entesa o, si per contra, es produirà el trencament definitiu de l'espai postconvergent. En els darrers dies, els de Carles Puigdemont han rebaixat el to, passant de negar qualsevol mena de coalició electoral entre ambdues formacions, a intentar salvar l’entesa per tots els mitjans amb propostes de darrera hora.

Una de les opcions que els representants de JxCat han posat sobre la taula dels de David Bonvehí és un acord que inclogués la ‘Clàusula Mas’, batejada en honor a la paternitat sobre aquesta que ostenta l’expresident de la Generalitat de Catalunya. Però què és exactament aquesta ‘Clàusula Mas’ i quin és el seu origen?

La proposta d'encaix reversible d'Artur Mas

Aquest oferiment que ha fet JxCat té el seu origen en una proposta que fa uns mesos va realitzar el president Mas en el marc del debat sobre l’encaix del PDECat i JxCat. En aquest sentit, la fórmula passava per un acord entre ambdues formacions que inclogués una clàusula de reversió, segons la qual, qualsevol de les dues parts pogués trencar el pacte electoral si no es trobés còmode o considerés que no s’havien complert les seves expectatives.

La proposta, però, no va reeixir, ja que l’objectiu de Carles Puigdemont i Jordi Sánchez, primer amb la Crida i després amb JxCat, era la creació d’un nou partit sense cap mena de quota prèvia. Ara, des del partit de l'expresident Puigdemont es rescata aquesta opció, pocs dies abans que acabi el mes d'agost, termini màxim que el PDECat s'ha donat per negociar el seu encaix a JxCat.

En aquest sentit, el passat mes de juny, els polítics presos Josep Rull, Jordi Turull i Joaquim Forn, tots tres del PDECat, i l’exconseller Lluís Puig van proposar a la direcció del partit una fòrmula amb certa similitud, tot i que exigia que els postconvergents formessin part de la gènesi de JxCat. El text dels exconsellers, rebutjat per la direcció i posteriorment retirat, establia un període de sis mesos perquè el PDECat decidís si es dissolia dins del nou partit.

El PDECat entén que la clàusula és «una pantalla passada»

Sobre la proposta de la ‘Clàusula Mas’, fonts del PDECat entenen aquest moviment asseguren que aquest clàusula és una pantalla passada, ja que la situació en què va ser proposada per Artur Mas és molt diferent de l’actual. Ara, l’ambient entre ambdues formacions està enrarit, ja que les declaracions d’alguns dirigents de Puigdemont i unes quantes males jugades, com l’afer del nom de JxCat, han creat malestar a les files del PDECat.

Així mateix, fonts consultades apunten també que el pare d'aquesta proposta sembla que tampoc estaria ara per aquesta opció que va plantejar, encara que fa mesos que Artur Mas ha optat pel mutisme i no parla públicament sobre el seu posicionament en les negociacions entre JxCat i el PDECat.