IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El comissari europeu de Drets Humans demana al govern espanyol investigar les actuacions policials de l'1-O

Nils Muiznieks demana una «investigació ràpida, independent i eficaç» per «prevenir qualsevol escalada de tensions i violència»

Durant el referèndum de l'1-O van tenir lloc nombrosos episodis de violència
Durant el referèndum de l'1-O van tenir lloc nombrosos episodis de violència | Twitter (@laccent)

El comissari europeu de Drets Humans del Consell d'Europa, Nils Muiznieks, ha demanat al ministre espanyol d'Interior, Juan Ignacio Zoido, una «investigació ràpida, independent i eficaç», sobre les denúncies contra les càrregues policials del passat 1 d'octubre. Muiznieks ha assegurat a través d'una carta que es tracta d'una investigació de «vital importància», per poder «prevenir qualsevol escalada de tensions i violència». A més, segons informa La Sexta,  també considera que depurar responsabilitats pel que va passar durant el referèndum és «essencial per preservar la confiança dels ciutadans en les forces d'ordre». 

El comissari assegura haver rebut informes sobre un«ús desproporcionat de la força contra manifestants pacífics i persones que oferien una resistència pacífica a l'acció policial». A més, Muiznieks ha criticat la utilització d'armes antidisturbis i pilotes de goma, i ha recordat que en un informe que va publicar el 2013 ja va alertar que «l'ús d'aquelles armes constitueix un clar perill per a la seguretat dels manifestants». Ara bé, el comissari també ha volgut contextualitzar les actuacions, i ha assenyalat que és necessari que els agents «rebin instruccions clares sobre la necessitat d'exercir un ús de la força moderat i proporcionat», així com una regulació i supervisió de les armes que s'utilitzin.

A més, també ha demanat que s'estableixi un mecanisme de denúncies contra tots els cossos policials del país, sigui «ampliant les competències del defensor del Poble o establint un nou òrgan», ja que considera que els existents no garanteixen ni sancions adequades ni reparacions efectives. El comissari va rebre una resposta ràpida del ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, que ha defensat que la policia seguia «instruccions del poder judicial» i que «van actuar de forma prudent, apropiada i proporcionalment». Zoido també ha destacat que l'únic objectiu era el «compliment de la llei» i que les intervencions de la policia no anava contra els ciutadans, sinó que «buscaven la no celebració de la consulta» de l'1-O. 


Comentaris

envia el comentari