Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, després de comparèixer a la Moncloa el 9 de febrer de 2020.

Sánchez, sense suports a 24 hores de votar l'última pròrroga de l'estat d'alarma

Es preveu un dimarts llarg, de negociacions intenses, per assolir els vots que el govern, per ara, no té

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, després de comparèixer a la Moncloa el 9 de febrer de 2020.
Pedro Sánchez se la juga aquest dimecres al Congrés dels Diputats. | Europa Press

A les nou del matí d'aquest dimecres, dia 20 de maig, començarà al Congrés dels Diputats  els debat parlamentari al voltant de la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma. Serà, segons l'executiu central, la darrera... però a manca de menys de 24 hores, el govern té molts deures pendents. Hores d'ara, només els grups parlamentaris dels dos socis, PSOE i Unides Podem, votaran a favor de la pròrroga: junts sumen 155 diputats, a 21 del llindar que els permetria superar un 'no' de tota l'oposició.

Diàleg amb ERC i el PNB

Des del govern negocien amb diverses formacions polítiques de manera intensa i, de fet, es preveu un dimarts llarg i de molt de diàleg entre l'executiu i la resta de formacions. Es tracta de negociacions amb diversos interlocutors de manera simultània. Un d'ells és la força que els va donar suport a la investidura de Sánchez el mes de gener: ERC. Amb 13 diputats, els republicans tenen un paper clau en qualsevol votació al Congrés i, per tant, també amb aquesta.

Però ara per ara, els de Gabriel Rufián es mantenen en el 'no' i insisteixen en diverses condicions, entre les quals destaquen tornar a posar data a la taula de diàleg del govern espanyol. L'altra formació amb qui també dialoga de manera permanent l'executiu de Sánchez és el  PNB. Els nacionalistes bascos, que en les darreres pròrrogues han negociat obertament el seu vot amb el govern a canvi de contraprestacions per als seus interessos, s'han mostrat ara més intransigents i es resisteixen a donar el seu braç a tòrcer... però el dimarts és molt llarg.

No tanquen la porta a Ciutadans

Amb tot, però, el govern no tanca la porta a Ciutadans, la formació que va donar-los suport en la quarta pròrroga, que es va aprovar fa quinze dies al Congrés dels Diputats. Tot i que el ministre Ábalos manté una còmoda interlocució amb la formació, els d'Arrimadas s'han allunyat de les posicions del govern en les darreres hores: no els agrada que la pròrroga sigui per 30 dies i ja han dit que no comptin amb ells si també busquen els suports d'ERC.

Així les coses, doncs, sembla que el govern espanyol  haurà de treballar molt, i a contrarrellotge, per buscar aliats de cara a la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma d'aquest dimecres. Es preveu un dimarts d'alt voltatge polític.