Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez, fent una conferència durant la confinació, el 13 de març de 2020

Les comunitats autònomes rebutgen que el desconfinament es faci per províncies

Bona part dels presidents autonòmics demanen al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que la desescalada es faci per àrees de salut

Pedro Sánchez, fent una conferència durant la confinació, el 13 de març de 2020
Pedro Sánchez s'ha reunit aquest diumenge amb els presidents autonòmics | Catalunya Diari

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha comunicat aquest diumenge als presidents autonòmics que serà l'Administració central la que fixi les «regles comunes» que tots hauran de seguir per la desescalada després de l'etapa de confinament per la pandèmia de coronavirus. Sánchez ha explicat que els experts proposen fer la desescalada per províncies, una decisió davant la qual ha trobat oposició de, com a mínim, a sis comunitats autònomes.

[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]

Catalunya, Galícia, Aragó, Castella i Lleó, Extremadura i la Comunitat Valenciana han expressat el seu rebuig a aquesta proposta perquè consideren una millor solució fer-ho per àrees bàsiques de salut. Aquesta petició ha estat recollida pel president Sánchez, que els ha traslladat que es debatrà en la reunió tècnica que els consellers autonòmics tindran amb el ministre de Sanitat, Salvador Illa, aquest dilluns.

El País Basc i Catalunya, les comunitats més crítiques

Durant la conferència de presidents autonòmics d'aquest matí, el lehendakari, Iñigo Urkullu, i el president de la Generalitat, Quim Torra, són els que s'han mostrat més crítics amb l'actuació del govern espanyol, i han demanat recuperar les seves competències. Urkullu ha reclamat «més criteris i menys tuteles» per abordar la desescalada i ha insistit a treballar des del model de «codecisió d'Alemanya, que comparteix els criteris generals respectant els marcs competencials». Torra ha demanat una vegada més gestionar aquesta fase des de les autonomies perquè en el confinament «la centralització no ha funcionat».

Els presidents del Partit Popular, per la seva banda, han exigit a Sánchez que comparegui davant la Comissió General de Comunitats Autònomes del Senat, reclamació que va fer aquest mateix matí el president del seu partit, Pablo Casado, per debatre en aquest fòrum el pla de desescalada. A més, cadascun ha sol·licitat mesures concretes per posar en funcionament als seus territoris.

Així, per exemple, el president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, ha plantejat l'obertura del comerç en general, incloses perruqueries i establiments d'estètica personal, a partir del pròxim 11 de maig, i de bars i restaurants a partir del 25 de maig. Per la seva banda, Fernando López Miras, president de la Regió de Múrcia, s'ha mostrat partidari que el Govern central fixi «directrius concretes», però també vol que s'estableixin criteris perquè aquesta comunitat no es converteixi en «receptora» de persones contagiades d'altres regions quan es permetin els desplaçaments entre territoris.

Els presidents socialistes no se surten de les directrius

Des de Cantàbria, el regionalista Miguel Ángel Revilla ha sol·licitat que comenci la desescalada de les activitats econòmiques i es permeti l'obertura de comerços i també d'activitats habituals a la regió com el cultiu en hortes, anar a pescar amb canya o en pot, a recollir bolets o a fer surf.

Per la seva banda, els presidents autonòmics socialistes, en general, accepten que hi hagi criteris comuns per a totes les comunitats, encara que la dirigent de Balears, Francina Armengol, ha demanat a Sánchez «un marge de decisió pròpia per regular l'execució» de les mesures de desconfinament.

Les Illes Canàries, preparades per iniciar el desconfinament

El president canari, Ángel Víctor Torres, per la seva banda, defensa l'asimetria en la desescalada i per això ha transmès al president espanyol que les Illes Canàries estan preparades per iniciar-la, ja que es compleixen amb els paràmetres de capacitats i de recomanacions sanitàries. En aquest sentit, ha dit que Sánchez ha pres nota d'aquesta proposta i que no hi ha hagut un 'no' per resposta.

No obstant això, i davant una de les preguntes que se li han formulat en la roda de premsa relativa a la situació de Canàries, el ministre de Sanitat ha deixat clar que aquesta comunitat «no començarà» a aplicar el seu propi programa de desescalada aquest dilluns. Illa ha posat l'accent que les comunitats només podran començar a actuar en aquest sentit una vegada que el Consell de Ministres aprovi el pla general el dimarts.