Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Míting de final de campanya de Podemos per les eleccions generals de 2019

Els Comuns prenen la iniciativa: a la cerca de fórmules per l'alliberament dels presos

La clau de volta s'espera amb la reforma del Codi Penal, però no es descarta l'aplicació de l'indult

Míting de final de campanya de Podemos per les eleccions generals de 2019
Els Comuns abanderen la cerca de solucions per a l'alliberament dels presos. | Catalunya Diari

El posicionament d'Unides Podem i de la seva versió catalana, En Comú Podem, respecte a la situació política a Catalunya sempre ha estat clara: es mostren en contra de l'empresonament dels líders socials i polítics pel procés independentista que, en els pitjors casos —Sànchez, Cuixart, Junqueras i Forn— s'està allargant ja dos anys i mig. Ara, però, la formació ocupa responsabilitats al govern d'Espanya com a socis del PSOE i, per tant, el seu és un pes important en el rumb que pot prendre l'executiu en les properes setmanes en l'estratègia perquè els presos puguin ser alliberats.

Reforma del Codi Penal sense renunciar a l'indult

Tal com explica el diari 'Ara', els Comuns han pres la bandera de l'alliberament dels presos. La formació posa sobre la taula, internament, tres solucions que, si Justícia proposa —el ministeri és socialista, amb Juan Carlos Campo al capdavant—, acceptaran de bon grat. La primera és una reforma del Codi Penal que elimini el delicte de sedició, que el líder d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha qualificat en diverses ocasions de raresa del sistema judicial espanyol.

Un altre escenari seria incorporar al delicte de sedició alguna referència explícita a la necessitat de violència, cosa que a la pràctica faria decaure la condemna als presos perquè la sentència no considera provada l'existència de violència durant el procés. Una tercera opció seria reduir les penes per aquest delicte a entre tres i cinc anys, cosa que implicaria que els presos sortissin en haver complert la major part de la condemna.

Els Comuns, doncs, treballen amb aquest triple escenari. El govern espanyol va anunciar que la intenció és enllestir la reforma del text abans que acabi l'estiu d'aquest any 2020.

També et pot interessar...