ARA MATEIX

🚧 Importants retards de Rodalies al Maresme per un tall a les vies

Els 'comuns' demanen a l'independentisme incloure el «referèndum pactat» al programa

Elisenda Alamany d'En Comú-Podem exposa aquesta proposta a les eleccions del 21-D
La número 2 de la llista dels 'comuns' a les eleccions de desembre, Elisenda Alamany | Europapress

 

La número 2 de la llista dels 'comuns' a les eleccions de desembre, Elisenda Alamany, ha proposat als partits independentistes ERC, JuntsxCat i la CUP acordar portar un mateix punt al programa electoral en què les quatre formacions apostin per buscar un «referèndum pactat» en la propera legislatura. «El referèndum pactat és una cosa irrenunciable. És irrenunciable no perquè ho diu Catalunya En Comú-Podem, sinó perquè existeix una majoria social a Catalunya que ho avala i que fins i tot es troba en l'electorat del PSC, de Cs i del PP», ha defensat en una entrevista d'Europa Press.

  

 

 

Els 'comuns' havien ofert als independentistes portar dos punts en comú en tots els programes: la derogació de l'aplicació del 155 i la petició de llibertat dels consellers i dirigents sobiranistes empresonats, i ara fan extensiva aquesta oferta a un tercer punt: el referèndum pactat entre la Generalitat i l'Estat. Alamany exposa que l'unilateralitat de l'independentisme s'ha demostrat com una estratègia «fracassada», i considera que fins i tot dirigents independentistes han admès en els últims dies que la declaració de la República no va ser una estratègia encertada i així s'ha vist perquè no s'ha pogut desenvolupar.

 

  

«Aquests 18 mesos han servit al final per anar molt cap a endavant simbòlicament —declaració de la República—, però materialment s'ha anat 40 anys cap a enrere pel que fa referència a l'autogovern», en al·lusió a l'aplicació de l'article 155 amb el qual s'ha intervingut l'autonomia catalana. Alamany defensa que tots els partits que concorrin als comicis han d'explicar com aposten pel «desbloqueig» de la situació política a Catalunya, i ofereix als independentistes fer un front comú en el programa electoral amb el referèndum pactat.

 

Sumar al PSC


La número 2 de la candidatura de Xavier Domènech fins i tot planteja sumar el PSC a aquest punt comú del programa: «Crec que sobre el referèndum haurien d'estar d'acord amb les forces no solament independentistes, sinó també amb el partit socialista», la candidatura del qual al 21 de desembre lidera Miquel Iceta.

Alamany retreu que tant els partits que recolzen el 155 com els que van impulsar la independència unilateral «els agrada viure en l'excepcionalitat democràtica» actual, i conclou que aquesta situació no és bona per Catalunya i que el referèndum pactat és la proposta de consens que permet tornar a la normalitat.
 

 

«Sortim a guanyar»


Recordar que els 'comuns' van guanyar les dues últimes eleccions generals a Catalunya defensant la consulta pactada i avisa que volen repetir aquest desembre: «Sortim a guanyar. Entre altres coses perquè ja estem acostumats al fet que les enquestes ens donin dades molt baixes i al final resulta que guanyem». Rebutja representar la 'equidistància' respecte al bloc independentista i al no independentista i conclou: «Equidistància no. Jo parlaria de discrepància, de no voler assimilar-nos a fulls de ruta que, al final, els protagonistes d'aquest full de ruta han dit que no eren efectives».


Alamany conclou que la seva llista vol «representar aquesta Catalunya diversa, mestissa, que cerca ponts i que vol teixir consensos», i amb ella veuen possible governar la Generalitat després d'haver aconseguit, en les municipals del 2015, vèncer a Barcelona i governar l'Ajuntament. «Ens agradaria que en el futur tinguéssim l'alcaldia de Barcelona amb Ada Colau i la Presidència de la Generalitat amb Xavier Domènech i creiem que això seria un escenari desitjable pel conjunt del país», sentencia.