Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Jaume Asens, Ada Colau i Jessica Albiach, en un acte de Catalunya en Comú.

Els Comuns reclamen que els indults als presos arribin abans de sis mesos

El cap dels comuns al Congrés vol que estiguin en llibertat abans de les eleccions

Jaume Asens, Ada Colau i Jessica Albiach, en un acte de Catalunya en Comú.
Jaume Asens, Ada Colau i Jessica Albiach, en un acte de Catalunya en Comú. | ACN

El líder del grup parlamentari d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha reclamat el govern espanyol que resolgui els indults per als presos condemnats arran del referèndum de l'1 d'octubre de 2017 abans de sis mesos. «El procés no pot anar més enllà», ha assegurat en una entrevista amb 'El Punt Avui', «o seria una resolució irregular».

Sobre un indult als presos de l'1-O abans de la campanya del 14-F: «No serà fàcil, però no és impossible» 

A més, ha considerat «un error» que dins de l'independentisme es vulgui «confrontar» l'indult, l'amnistia i la reforma del delicte de sedició. «Encara que hi hagués una amnistia, no resoldríem el problema de la sedició i hi podria haver futurs condemnats», ha alertat, per la qual cosa creu que les tres vies han d'anar «en paral·lel». «Si fracassa una via, pot funcionar l'altra», ha argumentat.

Pel que fa concretament a la reforma del delicte, que «no és la proposta dels comuns», ha afirmat, diu haver-ne parlat «amb tots els presos i quasi tots els exiliats». Serviria per aconseguir la llibertat dels presos i per «blindar» el dret de manifestació, que veu «amenaçat» amb la sentència del Tribunal Suprem sobre l'1-O.

Ha celebrat que el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, n'anunciés la reforma abans d'acabar l'any, però ha alertat que «va tard». «Formava part del compromís amb nosaltres i ha costat molt que el ministre Campo ho faci», ha criticat, i s'ha posat com a objectiu la llibertat dels líders polítics empresonats «abans de la campanya electoral del febrer». «No serà fàcil, però no és impossible», ha conclòs.

Catalunya en Comú obre el procés de primàries

En un altre ordre de coses, el Consell Nacional de Catalunya en Comú ha aprovat aquest dissabte el calendari de primàries per escollir l'equip que acompanyarà Jéssica Albiach a les properes eleccions al Parlament. Així ho han explicat en un comunicat que detalla que dilluns s'obrirà la inscripció i que els votacions es faran en línia entre el 7 i el 10 de desembre.

Albiach va ser proclamada cap de llista dels comuns a principis d'any, després d'unes primàries en què no va tenir cap rival. A més, CatComú ja ha avançat que el número dos de la llista per Barcelona serà l'exsecretari general de CCOO Joan Carles Gallego i que la llista de Girona l'encapçalarà Rosa Lluch, filla del ministre socialista assassinat per ETA Ernest Lluch.