Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Les negociacions entre PSOE i Podem han quedat estancades a poques hores de la investidura

Els Comuns creuen que Pedro Sánchez vol noves eleccions generals

La presidenta de CatECP, Jéssica Albiach, ha assegurat que la formació morada farà «tot el possible» per evitar una repetició electoral

La presidenta del grup parlamentari dels comuns, Jéssica Albiach
La presidenta del grup parlamentari dels Comuns, Jéssica Albiach, ha assegurat que unes noves eleccions generals serien «un desastre» | CatalunyaDiari.cat

 

La presidenta de CatECP, el grup dels Comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha augurat que l'estratègia del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, passa per una repetició electoral a l'Estat i ha garantit que Podem farà «tot el possible perquè no sigui així». «Tenim prop de 40 dies per fer-lo canviar d'opinió», ha dit aquest dijous en una entrevista amb Catalunya Ràdio en què ha afirmat que repetir les eleccions espanyoles «seria un desastre perquè implicaria desmobilització» i posaria en perill «l'oportunitat de tenir el govern més progressista des de la Segona República».

Després que fracassessin les negociacions entre Unides Podem i els socialistes per a la investidura de Sánchez fa dues setmanes, Albiach ha considerat que «hi ha marge per començar a reconstruir la confiança» amb el PSOE.

Les negociacions entre PSOE i Podem han quedat estancades a poques hores de la investidura
Les diferències entre Iglesias i Sánchez podrien comportar una nova etapa electoral, que, a ulls dels Comuns, significaria una derrota | Cedida

 

Sobre aquestes negociacions, ha expressat  confiança «plena» en l'equip negociador d'Unides Podem i no ha volgut revelar quins ministrables voldria el grup que lidera Pablo Iglesias: «Hi ha gent molt ben preparada però no diré noms». El que sí que ha fet ha sigut descartar-se, ja que s'ha vinculat al grup dels Comuns al Parlament, on té «moltíssima feina».

Tot i que Iglesias va dir que Catalunya no seria una «línia vermella» per a un govern de coalició amb el PSOE i que es va oferir a assumir la postura socialista si entrava a l'executiu, Albiach ha defensat que Podem no ha renunciat «mai» a un referèndum. «Iglesias tampoc ho ha fet mai. Va dir que tenia molt present la correlació de forces», ha puntualitzat, i ha aprofitat per carregar contra Sánchez, a qui ha acusat de posar Catalunya com a «excusa».

Albiach nega canvis envers la seguretat i la problemàtica dels manters

La diputada catalana ha qüestionat la voluntat del vicepresident del Govern, Pere Aragonès, d'aprovar uns pressupostos per a la Generalitat, ja que els ha vinculat a un avançament electoral a Catalunya. «Poso seriosament en dubte que ERC vulgui uns pressupostos», ha sentenciat.

No obstant això, ha reivindicat l'oferiment de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, d'acordar alhora els comptes catalans i els de l'Ajuntament i ha rebutjat titllar-ho d'«intercanvi de cromos». També sobre Barcelona, ha negat «cap canvi» en la política del govern municipal sobre la seguretat i els manters.

La rèplica del PSOE assegura que no interessen noves eleccions

El secretari d'Organització del PSOE i ministre de Foment en funcions, José Luís Ábalos, ha assegurat que intentaran «fins al final» que Pedro Sánchez sigui investit  president i ha negat que tinguin gens d'interès a repetir eleccions. «Ja vam guanyar les eleccions, no necessitem una segona oportunitat  i potser és a altres que els ve bé, el PSOE és el més interessat en què no hi hagi noves eleccions», ha afirmat. 

Ábalos insisteix que cal respectar el resultat de les urnes i demana responsabilitat a Podem perquè s'avingui a tancar un acord «programàtic i polític» amb el PSOE i deixi de banda la discussió sobre qui ha de formar part del Consell de Ministres. En la mateixa línia s'ha pronunciat el ministre d'Agricultura en funcions, Luís Planas, ha insistit que  cal un «pas endavant i un esforç» per part de la resta de partits.

Els membres de l'executiu de Pedro Sánchez –en funcions- continuen fent apel·lacions a la responsabilitat de la resta de partits i, especialment a Podem, per desbloquejar la investidura abans del 23 de setembre. En la visita a unes obres al túnel de Recoletos, el ministre de Foment en funcions ha assegurat que el PSOE és el menys interessat a anar a eleccions. «La ciutadania ja va votar i ens cal als representants de sotmetre'ns al resultat i cal intentar-ho fins al final per no alternar la voluntat de les urnes», ha manifestat.

Ha replicat a Podem i ha dit que  no han posat «excuses» per no tancar un pacte amb la formació de Pablo Iglesias i que per superar la «desconfiança» el que cal és plantejar un acord «programàtic i polític». «La gent no demana qui forma part d'un Consell de Ministres sinó polítiques que atenguin els problemes del país i doni estabilitat i certesa», ha manifestat.

  

Per la seva banda, el ministre d'Agricultura, Luís Planas, també s'ha pronunciat en aquesta línia. Acompanyat de Pedro Sánchez, s'ha reunit amb representants del sector i ha remarcat la necessitat que hi hagi un govern «estable» al més aviat possible. «Cal un govern estable i que sigui capaç de fer reformes immediates per a Espanya, que tingui capacitat de preveure el futur i capacitat d'acció», ha valorat.

També et pot interessar...